szerző:
eduline/mti

Rengeteg magyar fiatal dolgozik és tanul a szigetországban, most rájuk is gondolni kell.

©

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa a Szegedi Tudományegyetemen rendezett fórumon azt mondta, a brit egyetemek, kutatóintézetek óriási haszonélvezői voltak az integrációnak, jelentős források áramlottak a szektorba. Fontos, hogy a kialakult kutatói együttműködések továbbra is gyümölcsözőek legyenek - tette hozzá.

Mennek a britek, mennek a britek! - Viszlát angliai felsőoktatás?

Sokak meglepetésére a brit választók úgy döntöttek, hogy elhagynák az Európai Uniót. Ez számos gazdasági hatása mellett a szigetországban élő fiatalokat kiemelten érinti, valamint azokat, akik ott tervezték továbbtanulásukat. Könnyen búcsút mondhatunk az Erasmusnak is.

Navracsics Tibor mindazonáltal leszögezte: az Európai Bizottság tiszteletben tartja a brit választópolgárok döntését. A népszavazás eredménye önmagában még nem jelenti a kiválási folyamat kezdetét, a távozni kívánó tagállamnak jeleznie kell szándékát, ezt követően határozzák meg a tárgyalások menetrendjét - közölte az uniós biztos.

Sokan Magyarország kapcsán a Nagy-Britanniában dolgozó magyar érdekvédelmét jelölik meg az egyik legfontosabb feladatként. Ez a téma érinti Lengyelországot és balti államokat is, így lehetőség nyílik a koordinált fellépésre - mondta.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora egy székely szólást a helyzethez igazítva úgy fogalmazott, a történtek tanulsága, hogy "a medve és a politika nem játék". A politikai taktikázás balul sült el, a helyzetre azonban európai megoldást kell találni - fogalmazott. Az akadémikus szerint nem lehet azt mondani, hogy nem történt semmi, és nem lehet megbüntetni a történtekért a briteket. Egy széteső EU és a széteső Egyesült Királyság senkinek sem érdeke - mondta.

Amit a Brexitről tudnod kell
Komoly bajba kerülhetnek a Nagy-Britanniában tanuló magyar diákok
Megduplázódhat a magyar diákok tandíja Nagy-Britanniában
"Hol van a voksunk?" - középiskolások tüntettek Londonban
A brit fiatalok maradtak volna, de a nyugdíjasok kiléptették őket is az EU-ból
A jövőben csak nagyon nehezen találhattok munkát Nagy-Britanniában