szerző:
Eduline

Erasmussal vagy más ösztöndíjjal tanulsz külföldön, esetleg ott nyertél rendes felvételt? Van pár tippünk, hogy mivel lehetnek egyszerűbbek az első napok.

©

Ezúton is szeretnénk gratulálni, hogy mertél egy nagyot húzni és külföldön kezded meg az őszi félévedet. A hetekben zajlik sokak kiköltözése, így biztos jól jön néhány tanács, amivel könnyebben kezdhetitek a félévet.

1. Csatlakozz a kurzusod Facebook-csoportjához!

Elemi kérdés, hogy ott légy! Így a kezdeti napokban máris megismerkedhetsz - mát utazás előtt is - a csoporttársaiddal, esetleg néhány tapasztaltabb hallgatóval. Nem csak a helyi sajátosságokról tudnak beszélni, de rögtön társaságod is lesz, így az első héten nem magadban kell járnod az intézmény folyosóit. Nem mellesleg elég megnyugtató lesz látni, hogy mindenki hasonló evez, hogy nem te vagy az egyetlen, aki nem tud mindent.

2. Vegyél időjárásnak megfelelő ruhákat!

Nem férhet el a teljes ruhatárad a bőröndökben, ráadásul a helyi időjárás igencsak szokatlan lehet a hazaitól: Hollandiában például az esőkabát vagy az esernyő egy napos reggelen is napi outfited része lesz, míg Svédországban nem árt egy jó bakancs a hideg időkre. Lehetőség szerint tehát készülj félretett pénzzel, hogy az alap ruházati kellékekre biztosan elegendő legyen.

3. Talál meg a legolcsóbb kommunikációt!

Talán már elmúltak azok az idők, hogy a szüleiddel, a barátaiddal vagy a pároddal nem egyszerű tartani a kapcsolatot egy hosszú külföldi tartózkodás alkalmával, de az még mindig nem mindegy, hogy milyen összegből úszhatod meg. A külföldi internet nem sokkal drágább a hazainál, ráadásul többet is kapsz érte, így érdemes online csevegőkben gondolkodnod. A Google, a Facebook és a Skype megoldásai mellett a Viber és a Whatsapp jöhet szóba. Mivel a helyi ismerősökkel való beszélgetéshez kell telefon, így alaposan járj utána, hogy mi a számodra legjobban megfelelő csomag, amivel még SOS haza is telefonálhatsz, ha nagy lenne a baj és épp nincs internet.

©

4. Vigyél harapnivalót, meg néhány szeretett dolgodat

Na nem kell nagyban gondolkodni, ráadásul a folyékony ételek és konzervek alapból kerülendők a reptéri ellenőrzések miatt, meg egy kiló lisztet sem érdemes eltenni a táskába. Elsősorban kekszekre és édességekre gondolunk, hiszen nem biztos, hogy akár a második-harmadik napodon is meg tudod ejteni a nagy bevásárlást. Persze ezektől nem laksz jól, de legalább időt nyersz, míg végre megtalálod azt a "nagyon olcsó, de jó helyet" amit a hallgatótársaid ajánlottak.

A szobád vagy lakásod otthonosabbá tételére vigyél magaddal néhány könyvet, fotót vagy egyszerű dekorációs elemet, így nem kell a magaddal vitt édességbe fojtanod a kezdődő depressziódat a honvágy miatt.

5. Vesd el a prekoncepciókat!

Lehet, hogy megítélésed szerint alaposan áttanulmányoztad a város, ahova érkezel, de könnyen lehet, hogy a tapasztaltak kilométerekre lesznek attól, amit gondoltál. Fogadd el, hogy kicsit elveszett leszel, hogy fel kell fedezned a várost, hogy bízz a környezetedben élőkben. Jó móka lesz!

A cikk alapjával egy együttműködés jegyében a neves nemzetközi felsőoktatási rangsort is jegyző Quacquarelli Symonds blogja szolgált.