szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Módosították a felsőoktatási törvényt, az erről szóló jogszabály már megjelent a Magyar Közlönyben: lazítottak a rektorok kinevezésének szabályain, a 65 évnél idősebb rektorok megbízását is meg lehet hosszabbítani.

A felsőoktatási törvény szigorú feltételekhez kötötte a rektori kinevezéseket – vezetői posztot csak 65 éves korig lehetett betölteni, legfeljebb két – három-ötéves – cikluson keresztül. A „türelmi időszak” 2013. június 30-ig tartott, akkor a 65 évnél idősebb, illetve a már kétszer újraválasztott rektoroknak, rektorhelyetteseknek, dékánoknak és főigazgatóknak távozniuk kellett. Azok pedig, akik az elmúlt években töltötték be 65. életévüket, születésnapjukon búcsúzhattak el a poszttól.

Azaz a jelenleg hatályos jogszabály alapján a "magasabb vezetői és a vezetői megbízás a hatvanötödik életév betöltéséig szólhat". Ezt most azzal egészítették ki, hogy ha a rektori pályázat kiírása napján a pályázó még nem töltötte be a hatvanötödik életévét, de a megbízása végéig betölti, akkor a vezetői megbízása egy alkalommal meghosszabbítható.

A hvg.hu korábban kiszúrta, hogy a lazább szabály jól jön például a Testnevelési Egyetemet vezető Mocsai Lajosnak, aki jövő márciusban lesz 65 éves.

Új rektort kap két egyetem, a TF-en marad Mocsai Lajos

Náhlik András lesz a Soproni Egyetem új rektora, Radák Eszter pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektori tisztségét tölti be jövő januártól.