szerző:
Eduline

Bizarr kurzust indít 2011 februárjában a dél-karolinai egyetem egyik szociológusprofesszora, aki a hallgatókkal együtt a Grammy-díjas énekesnő Lady Gaga karrierjét elemzi majd – az ígéretek szerint szigorúan tudományos szempontból.

„Ezek az előadások elsősorban nem a zenéről szólnak majd” – szögezte le a Daily Gamelock című hallgatói lapnak Mathieu Deflem szociológus, a „Lady Gaga és a népszerűség szociológiája” című kurzus ötletgazdája. „Szociológiai szempontból vizsgáljuk majd az énekesnő karrierjét, hiszen azt már egyértelműen társadalmi jelenségnek tekinthetjük, ha valakinek tízmillió rajongója van a Facebookon, és hatmillió követője a Twitteren” – tette hozzá.

Az előadásokon beszélgetnek majd a bizarr külsejű énekesnő hírnevének kialakulásáról, a divatra gyakorolt hatásáról, de szó lesz a hozzá köthető marketingstratégiáról, a média szerepéről, a rajongók szerveződéséről, a homoszexuális férfiak és nők csoportosulásairól, a vallási és politikai témák használatáról, valamint a szexualitásról.

A belga származású, nem meglepő módon Lady Gaga-rajongó szociológusprofesszor eredetileg „A hírnév szociológiája” címet adta az előadássorozatnak, és csak példaként említette volna meg a Grammy-díjas énekesnőt, de állítása szerint később meggondolta magát. A 2011 februárjában induló kurzus leírása azt ígéri a hallgatóknak, hogy az órákon szigorúan tudományos szempontból közelítik majd meg a témát, de az azért nem hátrány, ha a kurzusra jelentkezők kedvelik Lady Gaga zenéjét - írja a The New York Times.

Egy másik bizarr kurzus: zombitanfolyam

A baltimore-i egyetem is furcsa, már-már hátborzongató kurzussal rukkolt elő a közelmúltban: a zombikról szóló előadásokon a hallgatók tizenhat, ma már klasszikusnak számító zombifilmet néznek meg, majd a Zombimánia című könyv szerzőjével, Arnold Blumberggel elemezhetik az élőhalottak irodalmi és filmbéli megjelenését.

Kötelező olvasmányként zombiképregények szerepelnek a tananyagban, házidolgozatként pedig a zombizmus elemzése helyett írhatnak saját ihletésű forgatókönyvet, vagy rajzolhatnak forgatókönyv-képvázlatsorozatot a témában. Blumberg azt ígéri, hogy tanfolyama borzalmas lesz, igyekszik igazán visszataszító és gusztustalan horrorelemekkel foglalkozni.

eduline