szerző:
Eduline

Ha meg szeretnéd hallgatni a világ legjobb egyetemein a leghíresebb tanárok által tartott előadásokat, ma már nem kell mást tenned mint odaülnöd a számítógéped elé. Harvard, Princeton, Stanford, Yale vagy esetleg a Berkeley érdekel? Csak választanod kell szemináriumot és hátradőlni a fotelben.

Ma már több oldal foglakozik azzal, hogy online elérhetővé teszik különböző egyetemeken tartott előadásokat, ez persze nem csak nekünk, felhasználóknak hasznos, hanem az adott egyetemeknek is, akik ennél jobb reklámlehetőséget keresve sem találhatnának. A legnagyobb videómegosztó oldal, a youtube már külön aloldalt hozott létre az oktatási témájú (elsősorban előadásokról, kerekasztal-beszélgetésekről létrehozott) videóknak. Itt megtalálhatjuk a legnagyobb amerikai egyetemek, főiskolák által feltöltött több ezer videót és kereshetünk akár intézmények, akár témakörök, tantárgyak szerint. Az iskolák saját profilt hozhatnak létre, így megnézhetjük hogy melyek a legnézettebb előadások, kik a legnépszerűbb tanárok és akár kapcsolatba is léphetünk velük.

Richard Ludlow
©

A másik méltán népszerű hasonló oldal az Academic Earth. Az alapító Richard Ludlow tavaly végzett a Yale-en és ötletével rögtön meg is választották az év fiatal vállalkozójának. És hogy mi volt ez az ötlet? Mindenki számára elérhetővé tenni a világszínvonalú oktatást, amit eddig csak kevesek engedhettek meg magunknak. Persze diplomát nem kapunk azért hogy meghallgatjuk az előadásokat, de az oldal népszerűsége azt mutatja, hogy nem is ez a fontos. A szolgáltatás egyébként teljesen ingyenes és nagy előnye, hogy az előadásokat vágatlan formában nézhetjük végig így akár egy egész sorozatot is nyomon követhetünk. A tantárgyak menüpontban a közgazdaságtantól az informatikán át a filozófiáig bármit választhatunk és biztosan nem fogunk csalódni az előadások színvonálában.

Az oldalnak köszönhetően valódi sztárok lettek azok az előadók akik mindeddig csak az egyetemeken és az adott szakmában voltak ismertek és elismertek. Persze nem feltétlenül kell egy lineáris algebra előadássorozatba bekapcsolódnunk, elég elsőnek egy kezdő pszichológia kurzust választanunk Paul Bloom előadásában a Yale-en. A közel egy órás előadások szórakoztatóak, érthetőek és képtelenség őket kikapcsolni. Aki egy ilyen tanár óráján elalszik, az már tényleg a mentehetetlen kategória.

A nézettség szerinti másik nagy előadó Shelly Kagan, aki szintén a Yale-en tanít és a filozófia előadásai legendásak. Több kurzust is végighallgathatunk tőle az oldalon, az egyik legérdekesebb a halálhoz való viszonyunkról szól, és csakúgy mint az előzőek könnyen függőséget alakíthatnak ki. De nem mindennapi élmény lehet az sem, amikor az embernek maga a Google alapító Larry Page beszél a cég történetéről.

Ritka, hogy egy netes kezdeményezés ennyire pozitív reakciót váltson ki az újságírókból és a bloggerekből egyaránt, de ebben az esetben ez talán elmondható. Az ötlet önmagában nem nevezhető túl egyedinek, biztos nem Richard Ludlow volt az első aki arra gondolt, hogy ezek az előadások másokat is érdekelhetnek, de ehhez az egyetemek nyitottsága is kellett, hiszen ők a legféltettebb szellemi tulajdonukat, az előadásokat tették mindenki számára hozzáférhetővé. 

Bebesy Anna