szerző:
Eduline

Ha tavasszal érettségiztetek vagy diplomáztatok, és nem tanultatok tovább vagy nem dolgoztok, saját zsebből kell fizetnetek az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis a TB-t.

©

Kiknek kell fizeni?

TB-járulékot azoknak kell fizetnie, akiknek megszűnt a tanulói vagy hallgatói jogviszonyuk, és még munkát sem találtak. Ez azt jelenti, hogy ha nyáron érettségiztetek vagy diplomáztatok, akkor már december közepétől megszűnhet a TB-tek. Fontos, hogy a "majdnemdiplomások", tehát az államvizsgázott, de a nyelvvizsga miatt még diplomát nem szerzett volt hallgatóknak is fizetniük kell.

Illetve azok sem úszhatják meg, akik külföldre mentek egyetemre. Erről bővebben itt olvashattok.

Mikortól kell fizetni?

A diákigazolványotok érvényességi idejét követő 46. naptól már él a fizetési kötelezettség.

Mekkora az összeg?

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2018. január 1-jétől 7.320,- Ft (244,- Ft/nap), amelyet a bejelentkezés időpontjától havonta kell fizetni.

Minden OKJ-s képzés ingyenes? Itt a válasz

Minden OKJ-s képzést el lehet végezni ingyenesen? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Nem vettek fel egyetemre, ezért szeretnék elkezdeni egy szakmát, amíg nem felvételizek újra. Minden OKJ-s képzést elvégezhetek ingyenesen? Sajnos nem. Ez egy gyakori tévhit. Bár az állam 2015 óta valóban két OKJ-s bizonyítvány megszerzését biztosítja ingyenesen, ez nem azt jelenti, hogy minden OKJ-s képzés ingyenes lenne.