Czervan Andrea
Czervan Andrea

Amerikai, Europass, funkcionális, kreatív vagy netalán a hagyományos? Milyen önéletrajztípus tetszik legjobban a munkaadóknak, és melyik köt ki azonnal a kukában?

Amerikai típusú önéletrajz

Ez a legelterjedtebb változat - nem véletlenül. Könnyen átlátható, nem kell órákig a szöveget böngészni ahhoz, hogy kiderüljön, ki hol dolgozott, mit tanult. Vázlatszerűen kell felsorolni a munkahelyeket, a tanulmányokat, a szakmai tapasztalatot (pályakezdőknél az önkénteskedés, a közösségi és a gyakornoki munka is fontos információ, sőt a hallgatói önkormányzatnál vagy más diákszervezetnél betöltött pozíció is), kronologikus sorrendben, a legújabbtól kezdve.

A munkahelyeket nem érdemes egy cégnévvel elintézni, a beosztást és a legjellemzőbb feladatokat is le kell írni, ahogy a tanulmányoknál sem elég a középiskolát és az egyetemet megnevezni, a szak és a szakirány megnevezése kötelező. Néhány mondatot a célokról is írhattok.

Amerikai típusú önéletrajz - minta

Önéletrajz

Személyes adatok

Név: Álláskereső Tamás 
Születési hely és idő: Debrecen, 1979. május 15.
Lakhely: 1133 Budapest, Önéletrajz u. 1.
Elérhetőség:
Telefon: 30-222-2222
E-mail: [email protected]

Iskolai tanulmányok

1998-2004 Budapesti Egyetem, magyar nyelv és irodalom szak (diplomamunka címe: Magyar irodalom tanítása az általános iskolákban)
1994-1998 Budapesti Gimnázium, angol tannyelvű oktatás

Munkatapasztalat

2004-2005 helyettesítő tanár a Budapesti Általános Iskolában, feladatok: magyar nyelv és irodalom oktatása, szakkör szervezése, diákújság vezetése

2005-2008 osztályvezető a XXX. kerületi önkormányzatnál, feladatok: oktatási intézmények munkájának segítése

Nyelvtudás

Angol - államilag elismert C típusú felsőfokú nyelvvizsga (Origo nyelvvizsga, 2005)

Számítástechnikai ismeretek

Felhasználói szintű Word, Excel, Powerpoint

Közéleti tevékenység

2005- Budapesti Magyartanárok Egyesületének elnöke

Az amerikai típusú önéletrajz előnye, hogy könnyen szerkeszthető és kiegészíthető, de az is tény, hogy nem lehet vele kitűnni a tömegből - a kreativitást és különleges egyéni képességeket igénylő állásokra inkább ne ezzel pályázzatok.

Funkcionális önéletrajz

Ennél a típusnál a tapasztalatokon, eredményeken, képességeken van a hangsúly, amelyeket címszavakra bontva érdemes kifejteni, persze csak vázlatosan. A funkcionális önéletrajz pályakezdőknek és pályamódosítóknak is tökéletes választás, mert egyszerre lehet bemutatni a sokrétű tapasztalatot és a megszerzett képességeket. Itt találtok egy mintát a funkcionális önéletrajzra.

Europass

Ezt a formát az Erasmus-jelentkezésekből már ismerhetitek, a magyarországi álláspályázatoknál akkor érdemes használni, ha ezt külön feltüntetik. Az európai önéletrajz a munkahelyi, tanulmányi adatokon kívül a kompetenciákra, például a szociális vagy éppen az előadói készségekre is kitér. A listát kiegészíthetitek egyéni, relevánsnak tartott készségekkel. Itt nézhettek meg egy Europass-mintát.

Kreatív önéletrajz

Talán nem árulunk el nagy titkot: ezzel az önéletrajztípussal kreativitást igénylő, művészettel, dizájnnal, médiával, reklámmal kapcsolatos állásokra érdemes pályázni. Lényege az egyedi stílus és forma, a rendhagyó színek, a forma, a szóhasználat, esetleg a képek. Persze még mielőtt megnyomnátok a küldés gombot, nézzétek meg a cég honlapját és Facebook-oldalát, abból kikövetkeztethetitek, nyitottak-e az eredeti megoldásokra.

Egy példa a kreatív önéletrajzra. Tényleg kreatív
©

Hagyományos önéletrajz

Szülők foglalkozása, általános iskola, hosszas taglalása az eddigi munkatapasztalatoknak, mindez egybefüggő szövegként? A hagyományos önéletrajznak leáldozott, a hr-esek többségét kirázza a hideg az egy-másfél oldalas "fogalmazásoktól" - túl sok időbe telik elolvasni és feldolgozni. Érdemes inkább egy amerikai típusú önéletrajzot és egy rövid motivációs levelet írni.