szerző:
Eduline

Pályakezdő állást vagy gyakornoki programot kerestek? Külföldi vagy belföldi munkára vadásztok? Megmutatjuk, hogyan készülhettek fel az állásbörzékre.

1. lépés: regisztráljatok

Az állásbörzék általában teljesen ingyenesek, ám a legtöbb rendezvényre regisztrálni kell. Érdemes előre megnézni, pontosan milyen cégek, állami és civil szervezetek lesznek jelen a kiválasztott állásbörzén, és azt sem árt megtudni, merre találjátok a külföldi cégek standjait. A börzetérkép böngészésével egyébként is sok időt spóroltok magatoknak.

2. lépés: mit szeretnétek?

Ha nincs konkrét elképzelésetek, még otthon válaszoljatok a következő kérdésekre: gyakornoki programot vagy pályakezdő állást kerestek? Külföldön vagy belföldön képzelitek el a jövőtöket? Milyen munkaköröket tölthettek be a végzettségetekkel? Hajlandóak vagytok-e költözni egy jó állás miatt? Érdemes összeállítani egy listát azokról a cégekről és szervezetekről, amelyeknek a standját mindenképpen fel akarjátok keresni az állásbörzén.

©

3. lépés: vigyetek magatokkal önéletrajzot

Az állásbörzére mindenképpen vigyetek magatokkal több példányt az önéletrajzotokból – mind magyar, mind idegen nyelvű legyen nálatok. Arról, hogy milyenek a jó önéletrajzok, és milyen hibákat kerüljetek el, itt olvashattok.

4. lépés: öltözzetek fel megfelően

Legyetek ápoltak, mert az első benyomás sorsdöntő lehet. Érdemes üzleties-elegáns viseletben érkezni, készüljetek úgy, hogy bármelyik beszélgetés interjúba fordulhat át.

5. lépés: meggyőzés két perc alatt

Érdemes átgondolni, hogyan mutatkoznátok be egy perc alatt - sokszor annyian várnak egy-egy kiállítónál, hogy nehéz lenne hosszasan regélni magatokról. Egy ilyen helyzetben mindenképpen mondjátok el, hogyan hívnak titeket, milyen típusú állások érdekelnek – szakterület, feladatok, gyakornokság vagy állás -, milyen releváns munkatapasztalatotok van.

Azt se hagyjátok ki, hol végeztetek vagy milyen szakon tanultok. Fontos, hogy elmondjátok a személyes motivációtokat is, hogy miért éppen ilyen típusú állást kerestek, és miért gondoljátok azt, hogy ti lennétek a legalkalmasabbak, mit nyer a cég, ha titeket választ. A legkínosabb kérdéseket, melyek elhangozhatnak egy állásinterjún, itt olvashatjátok.

6. lépés: kérdezzetek

Az állásbörzék jó alkalmat nyújtanak az információgyűjtésre: nyugodtan kérdezzetek a cégektől feladatokról, fizetésekről, a felvételiztetésről.

Térképezd fel a munkaerőpiac lehetőségeit és az aktuális képzési kínálatot, hogy megtaláld a számodra ideális lehetőséget! Regisztrálj itt és gyere el az ingyenes HVG Állásbörzére február 25-26-án!

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!