szerző:
Eduline

Hónapok óta nem kapták meg a szakiskolások a hiányszakmát tanulóknak járó ösztöndíjat - közölte a Magyarországi...

©

Hónapok óta nem kapták meg a szakiskolások a hiányszakmát tanulóknak járó ösztöndíjat - közölte a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE).

"A  tanulmányi ösztöndíjat a tanulók elsősorban tanszerekre, utazásra, vizsgamunkájuk anyagköltségére és létfenntartásra fordítják. Sok szakiskolában az ösztöndíjból vonják le az osztálypénzt, a szalagavató költségét is. Ha a tanuló nem kapja meg időben az ösztöndíját (minden hónap 28-ig), akkor nem tudja kifizetni az ebédpénz, nem tud utazási bérletet venni, vagyis nem tud iskolába járni" - olvasható az egyesület közleményében.

Az MSZOE hozzáteszi: sok diák azért választott hiányszakmát, hogy a tanulmányi ösztöndíjból kiegészíthesse szakmatanulásának költségeit. "A szakiskolai ösztöndíj határidőre történő folyósításáról a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatósága (NMH-SZFI) köteles gondoskodni. Az igazgatóság arra hivatkozik, hogy ösztöndíj igénylése, az utólagos elszámolás elfogadása, a teljesítési igazolás kiállítása, a beadást követően több hetet vesz igénybe" - írják.  

A szülői egyesület szerint ha az iskola vagy az NMH-SZFI hibájából késik az ösztöndíj folyósítása, akkor a mindenkori alapkamat ötvenszeresének megfelelő kártérítést kellene kapniuk a diákoknak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!