szerző:
Eduline

Több feleslegesnek ítélt szabály kerülhet ki a KRESZ-ből, ezáltal kevesebb bemagolandója lesz a tanulóknak. 2017-től jöhet a teljesen új szabályzat.

Még egy-másfél év, mire sikerül megírni az új KRESZ-t – írja a vezess.hu a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra hivatkozva. A portálnak azonban elárulták, milyen lesz az új szabályozás.

A tárca mindenképp szeretne egyszerűbb szövegezést, így várhatóan kikerülnek majd a nyakatekert mondatok a szabálygyűjteményből. Ugyanígy a túlszabályozást is szeretnék kigyomlálni: „csak a közúti közlekedés biztonságát a járművezetői magatartás tekintetében közvetlenül érintő rendelkezéseknek érdemes a KRESZ-ben maradniuk” – írta az NFM a portálnak.

Példának a „a gépkocsik hatósági elszállításának feltételeit" említi a tárca. Ha kikerülnek a feleslegesnek ítélt passzusok a KRESZ-ből, könnyebb dolguk lehet a vizsgázóknak is.

A most érvényben lévő 5-10-20-30-40-50-60-70-80-90-100-110-130 km/órás táblákból párat kidobnak majd, mert ritkán használják őket. Változhat a lakott területen kívül jelenleg érvényben lévő 90 km-es felső sebességhatár is.

Leghamarabb egyes várakozási és megállási szabályok változhatnak, még az új KRESZ előtt, ezeket már idén megvizsgálják az NFM szakértői. Hogy pontosan miket és miért, azt nem árulták el – írja a portál.

Bár korábban felmerült, mégsem változik majd meg a megtévesztő leállósáv elnevezés (nem szabad megállni ebben a sávban), pedig egy netes szavazáson a vészsávra keresztelést támogatta a többség.