szerző:
MTI

Könyv formájában megjelentetik Bob Dylannek az irodalmi Nobel-díj átvételéhez kapcsolódó beszédét - közölte a Magyar Nemzet a csütörtöki lapszámában.

©

Az amerikai zenészt 2016-ban tüntették ki irodalmi Nobel-díjjal, de a hivatalos ceremónián nem vett részt egyéb elfoglaltságai miatt. Dylan a díjat idén áprilisban vette át, a rendezvény azonban zárt ajtók mögött zajlott.

Az átvételhez kapcsolódó előadásának szövegét a Simon & Schuster kiadó megjelenteti könyvként, 32 oldalon. Ebben az előzetes információk szerint Dylan említést tesz az őt inspiráló zenészekről - például Buddy Hollyról és Huddie William Ledbetterről, ismertebb nevén Leadbellyről -, illetve irodalmi művekről - Odüsszeia, Moby Dick, Nyugaton a helyzet változatlan. 

A kötetből száz dedikált, számozott példány is készül, amelyekhez darabonként 2500 dollárért (nagyjából 650 ezer forint) lehet majd hozzájutni.

Változó idők: Bob Dylan kapta az irodalmi Nobel-díjat

A leginkább amerikai country dalairól ismert énekes, költő választása újszerűen hat az irodalmi Nobel-díjak történetében. Nem ő volt a legesélyesebb, mégis nyert: Bob Dylan amerikai költőnek, dalszerzőnek, énekesnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.