szerző:
Eduline

A kreativallaskereses.hu összegyűjtötte a leggyakoribb, internetes fórumokon fellelhető helyesírási hibákat. Ezekből szemezgettünk.

Még több képért kattints!
©

Ha jelentkeztek egy állásra, már az első e-mailben figyeljetek a helyesírásra: kínos baki, ha az állásinterjú összetett szót például külön írjátok. A kreativallaskereses.hu szerint sokan rontják el az igekötők írásmódját is: ha az ige előtt áll, egybeírjuk, ha utána áll, vagy egy tag beékelődik közéjük, akkor külön. Ha nem vagytok biztosak benne, hogy egy összetett szót vagy kifejezést hogyan kell írni, a Magyar Tudományos Akadémia helyesírási portálján ellenőrizhetitek: erről itt olvashattok.

Az önéletrajzban figyelni kell az intézménynevek helyesírására is: az ELTE például helyesen Eötvös Loránd Tudományegyetem, Széchenyi István vezetéknevét pedig nem szabad összekeverni Széchényi Ferencével.

A gyakori hibák közé tartozik a hasonló alakú szavak összekeverése is, például: egyelőre-egyenlőre vagy helység-helyiség. Sokan elrontják az áru, a bölcsőde, az óvoda, a kulturált, a pozíció szavak helyesírását és a felszólító módú igealakokat. Kíváncsiak vagytok, mennyire tudtok helyesen írni? Itt tesztelhetitek, a legkínosabb helyesírási hibákról pedig itt nézegethettek képeket.