szerző:
Eduline

A matek, az üzleti közgazdaságtan és az elméleti gazdaságtan mellett töriből is próbaérettségit tartott a Studium Generale (SG), a Budapesti Corvinus Egyetem hivatalos előkészítője. Most kipróbálhatjátok, hány pontot szereznétek a közép- vagy az emelt szintű érettségin, ha ma lenne.

©

A középszintű próbaérettségi

A középszintű próbaérettségi megoldása

Az emelt szintű próbaérettségi 1. része

Az emelt szintű próbaérettségi 2. része

Az emelt szintű próbaérettségi megoldása - 1. rész

Az emelt szintű próbaérettségi megoldása - 2. rész

Az SG próbaérettségijét matekból itt találjátok.

Hogyan deríthetitek ki, hány pontot szereznétek?

Ha otthon álltok neki a próbaérettségi megoldásának, mindent csináljatok úgy, mintha a vizsgán ülnétek. A középszintű töriérettségi például két részből áll: először 10-12 rövid feladatot kell megoldani, ezek a szaknyelv ismeretét, a tárgyi tudást (évszámok, nevek, topográfia) ellenőrzik, általában szövegeket, képeket vagy diagramokat kell értelmeznetek.

A második rész nyolc esszéfeladata közül hármat kell megoldanotok: egy témának az egyetemes történelemhez kell kapcsolódnia, kettőnek pedig a magyar történelem megadott korszakaihoz. Utóbbi kettő közül az egyikről rövidebb (70-90 szavas), a másikról pedig hosszabb (150-160 szavas) fogalmazást kell írni.

Ha az emelt szintű próbaérettségit választjátok, négy órára lesz szükségetek. Az emelt szintű töriérettségi írásbeli része 240 perces, a középszintű vizsgával ellentétben itt a diákok nem oszthatják be szabadon az idejüket: az első feladatlapot 90 perc után beszedik, és ekkor osztják ki a másodikat. Erre figyeljetek, másfél óra elteltével tegyétek félre az első tesztet, ahhoz már ne nyúljatok.

Az I. feladatlapra 44 pontot kaphattok, semmilyen segédeszközt nem használhattok. A 8-14 rövid feladat a források használatát, a szaknyelv alkalmazását és a tárgyi tudást (név, évszám, topográfia) ellenőrzi, általában kell egy szöveget, képet vagy diagramot kell feldolgozni, értelmezni.

A második rész tíz kifejtendő feladatából két rövidebb, illetve két hosszabb esszét kell írni. A megoldott feladatok között legalább kettőnek a magyar, legalább egynek az egyetemes történelemre kell vonatkoznia.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!