szerző:
Eduline

Mutatjuk, milyen sporteredmények után kaphattok többletpontot a 2018-as felvételin. Érdemes utánanézni, hogy jogosultak vagytok-e ilyen pluszpontokra.

©

Sportteljesítményért többletpont agrár, államtudományi, bölcsészettudomány, gazdaságtudományok, informatika, jogi, műszaki, orvos- és egészségtudomány, pedagógusképzés (kivéve egyes osztatlan tanárképzési szakok), sporttudomány (kivéve az edző alapszakot), társadalomtudomány, természettudomány képzési területekhez tartozó felsőoktatási szakképzéseken, alapképzési szakokon és osztatlan mesterképzéseken jár - olvasható a hivatalos tájékoztatóban.

50 többletpont jár

a Magyar Paralimpiai Bizottság vagy a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége, illetve a Magyar Sakkszövetség által kiadott igazolás alapján:

 • a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett olimpiai játékokon,
 • 1984-től kezdődően a Paralimpián vagy Siketlimpián,
 • a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által szervezett Sakkolimpián való részvétel esetén.

Figyelem, a következő többeltpontokat csak akkor kaphatjátok meg, ha az arra jogosító eredményt legkésőbb a jelentkezés évét megelőző 8 éven belül szereztétek.

30 többletpont jár

a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vagy a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság által elismert sportágban az adott sportág országos sportági szakszövetségének, a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, illetve a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének igazolása alapján:

 • világbajnokságon,
 • Európa-bajnokságon elért legalább 3. helyezésért

Mennyi többletpontot kaphattok versenyeredményekért a felvételin? Itt a válasz

A többeltpontok kiszámolása a felvételik egyik legfontosabb része, ezért most megnéztük, hogy például a tanulmányi, és művészeti versenyeken szerzett oklevél után hány pontot kaphattok. Különböző tanulmányi, művészeti és szakmai versenyeken szerzett eredményeitek alapján többletpontot kaphattok, ha teljesíti a jogcím feltételei és a jogosultságot megfelelően igazoljátok. Pontosan milyen versenyekért járnak töbletpontok?

20 többletpont jár

az adott sportág országos sportági szakszövetségének igazolása alapján, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sportágban:

 • a korosztályos világ- vagy Európa-bajnokságon,
 • az Universiadén,
 • a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) által szervezett egyetemi világbajnokságon,
 • az Ifjúsági Olimpián elért legalább 3. helyezésért.

15 többletpont jár

az adott sportág országos sportági szakszövetségének igazolása alapján, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sportágban az országos sportági szakszövetség által – a szakszövetségnek a jelentkezési határidő napján hatályos versenyszabályzatában meghatározottak szerinti –

 • a Magyar Olimpiai Bizottság által igazoltan felnőtt és felnőtt alatti első utánpótlás korosztály részére szervezett országos bajnokságon elért legalább 3. helyezésért

10 többletpont jár

a Magyar Diáksport Szövetség igazolása alapján, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sportágban a Magyar Diáksport Szövetség által, vagy közreműködésével szervezett

 • Diákolimpia országos döntőjében elért legalább 3. helyezésért.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás

Itt a válasz: ennyi többletpont jár a szakképzési oklevelekért a felvételinél

A többeltpontok kiszámolása a felvételik egyik legfontosabb része, ezért most megnéztük, hogy például a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél után hány pontot kaphattok. A felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél után azonos képzési terület alapképzési szakjára történő továbbtanulás esetén az alábbiak szerint kapható többletpont: jeles záróvizsga eredmény alapján 32 többletpont, jó záróvizsga eredmény alapján 20 többletpont, közepes záróvizsga eredmény alapján 10 többletpont.