szerző:
Eduline

Meggondoltátok magatokat felvételivel kapcsolatban? Még nincs késő, ugyanis szükség esetén július 11-ig egyetlen alkalommal módosítható a jelentkezési helyek sorrendje, mutatjuk hogyan.

©

Mikor érdemes módosítani?

Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamely okból megváltozott az a preferencia-sorrend, amely alapján a jelentkezéseiteket rögzítettétek. 

Abban az esetben viszont nem érdemes változtatni, ha valamelyik jelentkezési helyén nem sikerült az alkalmassági vizsga: sikertelen alkalmassági vizsga esetén az adott szakra nem nyerhettek felvételt, függetlenül attól, hogy hányadik helyen jelöltétek - írja a felvételi tájékoztató. Ugyanígy nincs értelme a sorrendmódosításnak akkor sem, ha meggondoltátok magatokat a jelentkezés benyújtása óta, és már nem szeretnétek valamelyik megjelölt képzésre bejutni, ezért hátrébb helyeznétek. Ilyen esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását – kizárását – választani. A jelentkezési helyek visszavonása – kizárása – nem számít sorrendmódosításnak, arra ettől függetlenül van lehetőség. Ezt a lépést érdemes alaposan megfontolni, visszavont jelentkezések ugyanis már nem vehetők fel újra.

©

Hogyan működik a sorrendmódosítás?

A jelentkezési sorrend módosítására az eljárás során egyetlen alkalommal van lehetőség, legkésőbb július 11-ig, szintén az E-felvételi felületén a Sorrendmódosítás menüpontban. Itt jelennek meg az általatok megadott képzések, amelyek a mellettük lévő kis nyíl ikonnal sorolhatók lejjebb vagy feljebb lehet a képzések között. A sorrendezés után a Mentés gombra kattintva véglegesíthető az új jelentkezési sorrend, ezután már nem lehet tovább módosítani.

Szintén az E-felvételi felületén lehet visszavonni a korábban megadott jelentkezési helyet/helyeket. Fontos megemlíteni, hogy a változtatások az ügyintézési felületen nem jelennek meg azonnal, hiszen az elküldött kérelmeket még fel is kell dolgozni. A benyújtott kérelmek státuszát a Kérelmek menüpontban lehet ellenőrizni.

Fontos feladatok várnak még a felvételizőkre: mutatjuk, mit kell elintézni a következő hónapokban

Néhány nap múlva megnézhetitek az E-felvételi rendszerében az adataitokat, a feltöltött dokumentumokat és azok feldolgozottsági státuszát. A jelentkezők 2018. április 19-től az E-felvételi rendszerében folyamatosan nyomon követhetik rögzített adataikat - írja a Felvi, hozzátéve, hogy a bejelentkezés után ellenőrizhetik a feltöltött dokumentumokat, illetve azok feldolgozottsági státuszát; és láthatják eredményeiket.