szerző:
Eduline

Véget ért a középszintű németérettségi. Diákok meséltek nekünk arról, milyennek gondolják a feladatsort.

©

Itt találjátok az íráskészség rész második feladatának megoldását

Itt a németérettségi megoldása: az íráskészség rész első feladata

Itt a középszintű németérettségi megoldása: olvasott szöveg értése

Megvannak a németérettségi megoldásai: nyelvhelyességi feladatsor

Itt nézhetitek meg a középszintű németérettségi hivatalos megoldását

Nyilvánosságra hozta a középszintű németérettségi hivatalos megoldását az Oktatási Hivatal. A középszintű németérettségi feladatsora: A középszintű németérettségi hivatalos megoldása: Itt találjátok összes cikkünket az idei németérettségiről.

A négy részből álló írásbeli vizsgát az érettségizőknek összesen 180 perc alatt kellett megírniuk. A szövegértési feladatsort 60 perc alatt kell kitölteniük, 30 perc alatt pedig a nyelvhelyességi részt, egy 15 perces szünet után pedig 30 percük volt a hallott szöveg értésére, 60 pedig az íráskészségre.

Az egyik levélnek 80-100 szó terjedelműnek kellett lennie, a másiknak 100-120 szavasnak. A rövid levélben e-mailt kellett írni az ulmi turisztikai irodának egy családi kvízről, a hosszúban pedig egy barátnak kellett írni egy levelet az iskolai menzákról.

A szövegértési részben Felix Jaehnről, egy ismert német DJ-ről, a pénz történetéről, az egydolláros szemüvegről is kaptak szöveget a diákok. A nyelvhelyességi részben pedig egy osztrák együttesről, a Tagträumerről, a Mars-küldetésről, a szerecsendióról és az ápolóképzésről kaptak szöveget.

A németérettségiről szóló tudósításunkat itt találjátok.

Egy ismert DJ-ről és az egydolláros szemüvegről is kaptak szöveget a diákok a németérettségin.

Annának az olvasásértés viszonylag jól ment, a nyelvhelyesség viszont németből szerinte mindig nagyon szivatós: "eleve fél óra van csak rá, de most az eddig megszokott 3 feladat helyett 4-et kaptunk. Meglepődtem, mikor lapoztam és láttam, hogy van még egy feladat" - mesélte az Eduline-nak, majd hozzátette: "a hallgatásnál a második feladat borzalmas volt, semmit nem lehetett megérteni. A levéltémák viszont jók voltak, elégedett voltam velük".

Boglárka így vélekedik a középszintű németérettségiről: "a korábbiakhoz képest rémesnek tűnt, a hallgatós résznél kétszer is kiegészítős volt, ami egyébként nem jellemző". Boglárka azt írta, az elmúlt 14 év érettségijét megcsinálták, mégis azt gondolja ez a feladat nem volt korrekt, viszont a szövegértést megoldhatónak találta.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.