szerző:
Eduline

Több mint nyolcvanezer diák írta meg a középszintű matektesztet ma délelőtt. De mire emlékeznek azok, akik két-három, esetleg tíz-húsz éve érettségiztek? Kiválogattuk az öt legkönnyebb kérdést a középszintű feladatsorból, próbáljátok ezeket megoldani. Hány kérdésre tudjátok a választ?

©

1. Egy konzerv tömege a konzervdobozzal együtt 750 gramm. A konzervdoboz tömege a teljes tömeg 12 százaléka. Hány gramm a konzerv tartalma?

2. Egy osztályban 25-en tanulnak angolul, 17-en tanulnak németül. E két nyelv közül legalább az egyiket mindenki tanulja. Hányan tanulják mindkét nyelvet, ha az osztály létszáma 30?

3. Egy termék árát az egyik hónapban 20 százalékkal, majd a következő hónapban újabb 20 százalékkal megemelték. A két áremelés együttesen hány százalékos áremelésnek felel meg? Válaszát indokolja.

4. Egy téglalap szomszédos oldalainak hossza 4,2 cm és 5,6 cm. Mekkora a téglalap körülírt körének sugara? Válaszát indokolja!

5. Egy kalapban 3 piros, 4 kék és 5 zöld golyó van. Találomra kihúzunk a kalapból egy golyót. Adja meg annak a valószínűségét, hogy a kihúzott golyó nem piros!

A megoldások

1. 660 gramm

2. Mindkét nyelvet 12-en tanulják

3. 44 százalékos áremelésnek felel meg

4. 3,5 cm

5. 0,75 a valószínűsége (75 százalék)

Itt van az első rész nem hivatalos megoldása!

A középszintű matekérettségi második részének nem hivatalos megoldása.

A matekérettségiről itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat. Az matekérettségi első részéről itt találjátok a legfrissebb infókat, a második rész feladatairól pedig itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!