szerző:
Eduline

Sokakat érintő, mégis kevésszer feltett kérdésekre kerestük a válaszokat.

©

A diploma kiváltja a kötelező emelt szintű érettségit?

A felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőket – amennyiben alapképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeznek – a felsőoktatási intézmények a felsőfokú végzettséget tanúsító oklevél figyelembevételével is rangsorolhatják a Tájékoztatóban közzétett módon. Ebben az esetben a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára nem kötelező a jelentkezési feltételként meghatározott emelt szintű érettségi vizsga letétele.

Csak angolul beszélek, de azt elég jól. Megduplázhatom a többletpontjaimat, ha nyelvvizsgát és emelt szintű érettségit is csinálok belőle?

Amennyiben egy adott idegen nyelvből egyidejűleg nyelvvizsga és emelt szintű érettségi vizsga alapján is jogosult lennél többletpontra, akkor a többletpontokat csak egyszer, a számodra kedvezőbb pontszámot biztosító jogcímen kaphatod meg.

Szüleim elváltak. Kaphatok ezért többletpontot?

Sokan azt gondolják, hogy az elvált szülők gyereke automatikusan hátrányos helyzetű, amiért járna a 40 pont, de ez nincs így. Hogy ki minősül hátrányos helyzetűnek, a gyermekvédelmi törvény dönt, amit itt találtok, és a 67/A paragrafust kell keresni. Ezt, ahogy minden egyéb jogosultságot, megfelelő dokumentumokkal kell igazolni.

Jár a többletpont az OKJ-s bizonyítványért?

Igen, a legfeljebb egy, 1993 után szerzett, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő 54-es vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítésért a szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén 32 többletpont adható. Hogy melyikhez milyenm szakirány tartozik, azt itt ellenőrizheted.