szerző:
Eduline

Összesen hány pontot gyűjthetnek az alapszakra felvételizők? Hogyan lehet kiszámolni, ebből hány ponttal vágtok neki a felvételinek? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Idén felvételizem: kommunikáció és médiatudomány alapszakra szeretnék bejutni. Összesen hány pontot lehet szerezni a felvételin, és hogyan tudom kiszámolni, hogy ebből körülbelül mennyi pontra számíthatok?

Ha alap- vagy osztatlan képzésre, illetve felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek, összesen 500 pontot gyűjthettek: 400 pont jár a tanulmányi és érettségi eredményekért, 100 pont pedig az emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért, szakképesítésért, versenyeredményekért.

Az alap- és osztatlan szakokon 260 a minimumponthatár: ha ennél kevesebb pontot szereztek - az emelt szintű érettségiért kapott pontokkal, de a más jogcímen kapható többletpontok nélkül -, egyetlen felsőoktatási intézménybe sem kerülhettek be, sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges képzésre. A pontjaitokat az eduline pontszámító kalkulátorával is kiszámolhatjátok. Arról, hogy a pontszámításhoz milyen adatokat kell beírnotok, itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!