szerző:
Eduline

Jövőre jelentkeztek egyetemre vagy főiskolára, ezért már most szeretnétek tisztában lenni a legfontosabb felsőoktatási fogalmakkal? Cikksorozatunk első részében megmutatjuk, mit jelent a képzések leírásában az A, a K, az N vagy éppen az O betű.

©

A legfontosabb: a felvételin az államilag támogatott, vagyis állami ösztöndíjas képzéseket „A”, az önköltséges képzéseket pedig „K” betűvel jelölik a „finanszírozási forma” oszlopan.

A „képzési szint” oszlopban az „A” az alapszakok jele, az „M” a mesterszakoké, az „O” az osztatlan szakoké, az „F” pedig a felsőoktatási szakképzéseké.

A nappali képzés jele a „munkarend” oszlopban a nagy „N”, az estié az „E”, a levelezőé pedig az „L”. A távoktatás jele a „T”, ebből a típusból találjátok majd a legkevesebbet.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás

Felvételi pontszámítás 2018: milyen középiskolai eredmények számítanak?

Milyen tantárgyak év végi érdemjegyeit veszik figyelembe az egyetemi-főiskolai felvételin? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Jövőre szeretnék felvételizni. Úgy tudom, hogy a középiskolai jegyeimtől is függ majd, bekerülök-e a kiválasztott szakra. Milyen tantárgyakat néznek? Amikor kiszámolják a felvételi pontszámot, a középiskolai eredmények közül az öt fő tárgyból szerzett (utolsó két év végi) érdemjegyeket adják össze, majd duplázzák - így maximum 100 pontot szerezhettek.