szerző:
Eduline

Július 9-ig még módosíthattok a kiválasztott egyetemi-főiskola képzések sorrendjén. Miért számít, melyik szak kerül előre? Mikor érdemes sorrendet változtatni, és mikor nem?

©

Melyik szak legyen az első helyen?

Azt a szakot kell az első helyre sorolni, amelyre a legszívesebben járnátok - akkor is ez a képzés szerepeljen a lista elején, ha úgy gondoljátok, hogy a pontszámotok alapján oda kisebb eséllyel kerültök majd be.

Miért számít ez?

Függetlenül attól, hogy hány képzést jelöltetek meg, csak egy szakra kerülhettek be. A rendszer az első olyan képzésre sorol be titeket, amelynél elértétek a ponthatárt – így a jelentkezési lapon megadott sorrend a döntő. Vagyis hiába vennének fel a pontszámotok alapján mindegyik megjelölt szakra, csak az első helyen megjelöltre iratkozhattok be.

Ugyanez vonatkozik az állami ösztöndíjas és az önköltséges képzésekre is. Érdemes előbbieket a sorrend elejére venni, a költségtérítéseseket pedig a végére hagyni.

Felvételi 2015

Kik jelentkezhetnek a pótfelvételire?

Milyenek lesznek a ponthatárok a legnépszerűbb szakokon?

Ilyen feltételekkel kaphattok állami ösztöndíjat

Felvételi: mit tehettek, ha bekerültök, de meggondoljátok magatokat?

A törölt szak helyett fel lehet venni egy másik képzést?

Ilyenek a pontszámítási szabályok a 2015-ös felvételin

Ők már biztos nem tanulhatnak tovább az egyetemen

És ha nem sikerült az alkalmassági vizsga?

Sorrendet módosítani csak akkor érdemes, ha valamiért megváltozott a preferencia-sorrendetek. Ha valamelyik szakon nem sikerült az alkalmassági vizsgátok, az adott jelentkezési helyet nem érdemes utolsó helyre rangsorolni, hiszen oda már úgysem kerülhettek be, függetlenül attól, hogy hányadik helyen jelöltétek meg.

Sorrendmódosítás vagy törlés?

Ugyanígy nincs értelme a sorrendmódosításnak, ha meggondoltátok magatokat, és már nem szeretnétek valamelyik megjelölt szakra bejutni. Ilyenkor jobb, ha törlitek a listából az adott képzést.

Meggondoltam magam, nem szeretnék továbbtanulni

Ha mégsem szeretnétek egyetemen, főiskolán továbbtanulni, töröltethetitek az egész jelentkezést is. Ha biztosak vagytok a döntésetekben, ezt mindenképpen tegyétek meg - lehet, hogy másnak pont a ti helyetekre lenne szüksége az adott szakon.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!