szerző:
Eduline

Meddig mondhattok nemet a magyarországi felvételin megszerzett helyre, ha mégis inkább külföldön tanulnátok tovább? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Idén érettségiztem, és jelentkeztem is egyetemekre. Az általam választott szakokra jók a kilátásaim, csakhogy a fő célom Ausztria lenne, ahol azonban csak jóval később derül ki a felvételim eredménye. Ezért érdekelne, hogy ha itthon is fölvesznek, meddig halaszthatom a beiratkozást, vagy meddig tudom visszamondani a jelentkezést?

Emiatt nem kell aggódnotok, a ponthatárok kihirdetése után még bőven lesz időtök átgondolni, hogy valóban szeretnétek-e magyar egyetemre, főiskolára járni, a beiratkozásra legkorábban csak augusztus végén, sőt a legtöbb helyen szeptember elején kerül sor. Úgy is dönthettek, hogy beiratkoztok ugyan, de még nem kezditek el a tanulmányaitokat - ilyenkor már az első félévben passziváltathattok - bár ezt nem minden egyetem engedi, ezért nézzétek meg az adott intézmény szabályzatát. Ezt a következő, tavaszi félévben is megtehetitek, ugyanis legfeljebb két passzív félévetek lehet egymás után. Ez jó biztosíték lehet arra az esetre, ha külföldön mégsem a tervek szerint alakulnak a dolgok, és inkább hazajönnétek egy-két félév után. Ilyenkor az állami ösztöndíjas helyet is megtarthatjátok, ha pedig végleg eldöntöttétek, hogy nem kell a magyarországi hely, akkor anélkül iratkozhattok ki, hogy vissza kellene fizetnetek az állami ösztöndíjat.

Nem ilyen szerencsés a helyzet, ha csak meggondoljátok magatokat a választott képzést illetően, és a felvételi után jöttök rá, hogy inkább egy másik magyarországi intézményt vagy szakot választanátok. Ilyenkor ugyanis - ha az általános felvételin felvettek - nem pótfelvételizhettek. Erről bővebben itt írtunk: mit tehettek, ha bekerültök, de meggondoljátok magatokat?

2015-ös felvételi

Kik jelentkezhetnek a pótfelvételire?

Milyenek lesznek a ponthatárok a legnépszerűbb szakokon?

Felvételi: mit tehettek, ha bekerültök, de meggondoljátok magatokat?

Ilyenek a pontszámítási szabályok a 2015-ös felvételin

Minden a ponthatárhúzásról

Ezek a diákok bukják a felvételit

A legfontosabb tudnivalók a hiánypótlásról

Ilyen hallgatói nyilatkozatot kell aláírniuk az állami ösztöndíjasoknak

Az állami ösztöndíj feltételei

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!