szerző:
Eduline

Véget ért a középszintű biológiaérettségi. Az egyik békéscsabai gimnáziumban egyetlen diák írt középszintű feladatsort - őt kérdeztük tapasztalatairól.

©

A középszintű biológiaérettségiről szóló tudósításunkat itt találjátok.

Kanyaró, vércsoportok és egy különleges állat - ilyen feladatokat kaptak az érettségizők biológiából.

Stefi, a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium diákja egyedül írt ma középszintű biológiaérettségit az egész iskolából, a többiek emelt szinten vizsgáztak.

Itt van a középszintű biológiaérettségi hivatalos megoldása

Közzétette a középszintű biológiaérettségi hivatalos megoldását az Oktatási Hivatal. A középszintű biológiaérettségi feladatsora: A középszintű biológiaérettségi hivatalos megoldókulcsa: Kanyaró, sejtes szerveződés, öröklött esélyek - ezekkel a témákkal is kell foglalkozniuk a biológiából középszinten érettségizőknek. A emberi szervezettel kapcsolatos feladatokon túl természetesen szerepelnek növény- és állattanról szóló feladatok is.

"Lényegesen könnyebbnek éreztem, mint a tavalyit, mert abban nagyon sok volt a biokémia" - mondta, hozzátéve: "ezt a feladatsort korrektnek tartom, olyan feladatok voltak benne, amikre az órákon is nagyobb hangsúlyt fektettünk, mint például az öröklődés, a betegségek, a vércsoportok, a sejtes szerveződés és az állattan".

Itt van a biológiaérettségi megoldása: nézzétek meg, jól oldottátok-e meg a feladatokat

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Íme, a középszintű biológiaérettségi megoldása: második rész

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Stefi számára a szív és érrendszeri betegségekről szóló feladat volt a legnehezebb, a legkönnyebb pedig a prokarióta és eukarióta összehasonlítós volt. Az idővel sem akadt problémája, mert a feladatokat még átnézni is volt ideje a vizsga végén.

Az idei biológiaérettségi feladatsora sokkal jobb, mint a tavalyi: "kevesebb benne a biokémia"

A középszintű írásbeli vizsgán 100 vizsgapontot szerezhettek a diákok. A feladatlap kilenc feladatból állt, minden feladat több részfeladatot tartalmazott, egy feladaton belül szerepeltek egyszerű (ismeretet felidéző) és értékelő (problémára irányuló) részfeladatok is.

A diákok kaptak kanyaróról szóló feladatot, de meg kellett oldaniuk sejtes szerveződéssel, vércsoportokkal és az öröklött esélyekről szóló feladatokat is. Az emberi szervezettel kapcsolatos téma az idei érettségi feladatsorában a karizom és a szív, de állattani és növénytani feladatokkal is találkoztak a diákok, például egy különleges dél-amerikai futómadárról is kaptak kérdéseket.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Kanyaró, vércsoportok és egy különleges állat - ilyen feladatokat kaptak az érettségizők biológiából

Kanyaró, sejtes szerveződés, öröklött esélyek - ezekkel a témákkal is kell foglalkozniuk a biológiából középszinten érettségizőknek. A emberi szervezettel kapcsolatos feladatokon túl természetesen szerepelnek növény- és állattanról szóló feladatok is. A középszintű biológiaérettségiről szóló tudósításunkat itt találjátok. A középszintű biológiaérettségi egyik feladata a kanyaróhoz kapcsolódik - a téma igen aktuális a betegség romániai feltűnése miatt.