szerző:
Eduline

Hányan érettségiznek a következő hetekben, és hányan választották a nehezebb - egyben több felvételi pontot érő - vizsgát? Összesen hány feladatsor érkezik meg péntektől a középiskolákba? Minden, amit tudni szerettetek volna a 2018-as érettségi szezonról.

Hányan érettségiznek idén?

Összesen 73 400 végzős középiskolás érettségizik idén májusban. Rajtuk kívül - közölte az Oktatási Hivatal - 37 300-an tesznek majd legalább egy tárgyból valamilyen típusú érettségi vizsgát (például előrehozott vagy pótló, ismétlő, szintemelő vizsgát).

©

Még mindig kevés az emelt szintű vizsga

Az érettségizők összesen 401 400 vizsgát teljesítenek: mintegy 40 900-at emelt, 360 500-at pedig középszinten.

Ilyen lesz a 2018-as tavaszi érettségi: íme, a teljes vizsganaptár

Néhány nap múlva kezdődik az érettségi szezon, itt találjátok az írásbeli vizsgák időpontját. Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

Hány tárgyból lesz érettségi? 

Ebben a vizsgaidőszakban – az idegen nyelven teljesítendő vizsgatárgyakat külön számolva – 173 tárgyból tesznek középszintű, 94-ből emelt szintű érettségit. Emelt szintű érettségit csak azokból a tárgyakból lehet tenni, amelyeket a felsőoktatási felvételin érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vesznek.

Hányan tesznek előrehozott érettségit?

Ebben a vizsgaidőszakban rendes, előrehozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító vizsgára jelentkezhettek az érettségizők. Rendes vizsgából lesz a legtöbb: az érettségizők 352 900 ilyen vizsgát tesznek majd le (az összes vizsga 87,9%-a). A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok 25 000 előrehozott vizsgára készülhetnek (a vizsgák 6,2%-a).

Hányan futnak neki újra az érettséginek?

A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők közel 12 400 ismétlő vagy kiegészítő érettségi vizsgára jelentkeztek (a vizsgák 3,1%-a). A szintemelő vizsgák száma 7 600 (a vizsgák 1,9%-a): ezt a vizsgafajtát azok választották, akik az adott tárgyból már rendelkeznek középszintű vizsgaeredménnyel, és most magasabb szinten is megmérettetik magukat.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.