szerző:
Eduline

Egyre több brit egyetemen íratnak külön tesztet a jelentkezőkkel, ezekben az intézményekben ugyanis nem fogadják el...

©

Egyre több brit egyetemen íratnak külön tesztet a jelentkezőkkel, ezekben az intézményekben ugyanis nem fogadják el az érettségit felvételi vizsgaként – adta hírül a The Telegraph.

Nick Gibb közoktatásért felelős miniszter szerint ma már legalább 75 intézmény szervez saját felvételi vizsgát, 50 százalékkal több, mint tavaly. Az adatok azt mutatják, hogy leginkább a jogi, orvosi és természettudományi karokon döntenek úgy, hogy nem fogadják el a központi érettségit.

Az Oxfordon például a következő tanévtől – a bejelölt szakoktól függően – tízből kilenc jelentkezőnek kell majd külön tesztet írnia. Összehasonlításképpen: 2009-ben még csak a diákok egyharmadának kellett az érettségi mellett felvételiznie is.

Az egyetemek azzal védekeznek, hogy az érettségi ma már nem szűri meg kellőképpen a diákokat, ezért kénytelenek a felvételin kiválogatni a legjobb képességű jelentkezőket. Tény, hogy az adatok szerint tavaly háromszor annyian szereztek jeles érettségi bizonyítványt, mint a nyolcvanas években. Egyre több brit diák csal a felvételin – összefoglalónkat itt olvashatod.