szerző:
eduline/mti

Akik a rendes eljárásban nem kerültek be felsőoktatási intézménybe vagy az idén nem nyújtottak be kérelmet, még vasárnapig eldönthetik, hogy mely egyetemen vagy főiskolán próbálkoznak.

A pótfelvételin egyetlen helyre, kizárólag elektronikus úton lehet kérelmet beadni, és költségtérítéses helyek állnak rendelkezésre. Kivételt ez utóbbi alól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és magyar intézmények határon túli képzései jelentenek. Az űrlapok kitöltésére augusztus 7-én éjfélig van lehetőség.

Még megéri hajrázni: több ezren lehetnek hallgatók pótfelvételivel

7-9 ezren kerülhetnek még be a felsőoktatásba pótfelvételivel az Oktatási Hivatal elnöke szerint. Akiket nem vettek fel, vagy február 15-éig nem jelentkeztek a felsőoktatásba, a pótfelvételi eljárásban benyújthatják jelentkezésüket - mondta Maruzsa Zoltán az M1-en hétfő este. Ők még csatlakozhatnak a nyáron már felvett 75 ezer hallgatóhoz, amihez képest elég nagy számról beszélhetünk.

Az e-felvételi jelentkezést lehetőleg az adatlap elmentésével egy időben, de legkésőbb augusztus 12-én éjfélig hitelesíteni is kell. Ez megtehető az Ügyfélkapun keresztül, vagy a felületről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával (cím: Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220).

Ha a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy - elsősorban mesterképzésekben - felvételi vizsgát írnak elő, akkor azt a pótfelvételi hirdetményben jelzik és közlik annak időpontját is. Az idő rövidsége miatt a vizsgára külön behívó levelet általában nem küldenek, így nektek kell követnetek, hogy mikor hirdetik meg a vizsgákat.

A ponthatárokat augusztus 25-én hozzák nyilvánosságra.

A pótfelvételi keretében meghirdetett szakok esetében a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak a július 26-án meghatározottnál, ha a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették, illetve a jogszabályi minimumnál (alapképzésen és osztatlan mesterképzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen 50 pontnál), amennyiben a képzést az általános eljárásban nem hirdették meg.