szerző:
Eduline

A kormány milliárdos támogatása és a folyamatos bővítések ellenére is egyre kevesebb hallgató jelentkezik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, ahol most csökkentették az államilag finanszírozott helyek számát is.

©

Megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a 2016-os felvételi időszakában összesen 1802 államilag finanszírozott hallgatót vehet fel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a kormány határozata szerint. Az előző eljárásban a lehetséges 2531 helyre összesen 1859 hallgatót vettek fel, akik közül 1547-en jutottak be állami ösztöndíjasként. Az NKE sem töltötte fel az előre megadott kapacitásszámát, csak a 73 százalékát, az államis helyek feltöltöttsége 84 százalékos volt. Tegnap derültek ki, mely szakokon lesz központi ponthatár, a listát itt találjátok.

Arról az Eduline is többször beszámolt, hogy a közszolgálati egyetem számos fontos privilégiumot kapott a kormánytól, olyan versenyelőnyhöz juttatva, ami már a szakmai berkekben is felháborodáshoz vezetett. Júniusban jelentették be, hogy más felsőoktatási intézményektől eltérően a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet nem kötik a Magyar Akkreditációs Bizottsághoz, így akár indíthat olyan szakokat is, amelyeket a bizottság máshol nem engedélyez. Szintén júniusban robbant a bomba, hogy csak ezen az egyetemen indíthatnak ezentúl államtudományi képzést. Ezt már nem tudta elfogadni az Állami- és Jogtudományi Karok Dékáni Kollégiuma sem, akik követelték, hogy vonják vissza a rendelkezést. A döntés miatt a Magyar Tudományos Akadémia tagjai is bojkottálták az NKE-t, még új üléshelyet is keresniük kellett, mert a tudósok nem voltak hajlandóak bemenni a közszolgálati egyetem épületébe.

A számos kedvezmény mellett a kormány nem kevés pénzt is beleölt az egyetembe, egyes számítások szerint öt év alatt legalább 80 milliárdot kaphatott a kormánytól az NKE, ami az éves felsőoktatási költségvetés fele.

A pénz és a támogatás sem hozta meg azonban a jelentkezők kedvét, mert egyre kevesebben jelentkeznek. Tavaly már 9 százalékos volt az esés, a 2013-as csúcshoz képest azonban ez már 19 százalék. A csökkenő tendenciát érzékelhette a kormány is, ugyanis idén már nemhogy nő, hanem csökken a kapacitásszám – tehát az, hogy hány hallgatót vehetnek fel. A Magyar Közlöny szerint 2522 a 2016-os eljárásban felvehető hallgatók száma, és már csak a 71 százalékuknak biztosít állami támogatást a kormány.