szerző:
Eduline

Nyilvánosságra hozták a 2013-as keresztféléves felvételi ponthatárait: 55-60 ponttal már be lehetett kerülni a legnépszerűbb mesterszakokra, a legtöbben idén is a gazdasági, műszaki és tanári képzésekre jelentkeztek.

©

Vezetés és szervezés, vállalkozásfejlesztés, marketing, gépészmérnöki, logisztikai menedzsment - ezek voltak a 2013-as keresztféléves felvételi legnépszerűbb mesterképzései. Összesen 5600-an jelentkeztek a 2013-as keresztféléves felvételire, közülük 4900-an valamelyik mesterszakon szerették volna megkezdeni tanulmányaikat februárban. Az alapszakos ponthatárokat itt nézhetitek meg.

A legnépszerűbb mesterszakok ponthatárai (állami ösztöndíjas, nappali)

Mesterszak neve

Ponthatár

Ponthatár

Ponthatár

Vezetés és szervezés

BCE: 58

DE: 60

ME: 84

Vállalkozásfejlesztés

BCE: 55

NYME: 53

ÁVF: 72

Marketing

PTE: 86

BCE: 54

SZTE: 76

Gépészmérnöki

BME: 80

ME: 79

SZIE: 54 (levelező)

Logisztikai menedzsment

BCE: 56

DE: 70

PE: 90

Villamosmérnöki

BME: 70

ME: 86

SZE: 84

Pénzügy

PTE: 83

SZTE: 74

KE: 48

Mérnökinformatikus

ME: 89

BME: 70

SZTE: 35

Műszaki menedzser

BME: 74

DE: 58

NYME: 62 (levelező) 

Számvitel

BCE: 60

DE: 70

PE: 86

A ponthatárok teljes listáját a Felvin nézhetitek meg.

A legnépszerűbb egyetemi-főiskolai karok

A 2013-as keresztféléves felvételin a legtöbb elsőhelyes jelentkezőt a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara, valamint gépészmérnöki és vegyészmérnöki kara vonzotta.

A tíz legnépszerűbb kar közé került az egri Eszterházy Károly Főiskola Tanárképzési és Tudástechnológiai Kara, a Nyíregyházi Főiskola Pedagógusképző Kara, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara, a győri Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kara, valamint a Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kara is.

Mesterszakos pontszámítás: a szabályokról az intézmények döntenek

A mesterszakokra jelentkezők legfeljebb száz pontot szerezhettek - a pontszámítás részletes szabályait az egyetemek, főiskolák határozták meg, de a hátrányos helyzetért, fogyatékosságért, gyermekgondozásért minden intézményben járt többletpont, legalább 1, maximum 10 - az intézmények döntésétől függően. Hogyan változnak az alapszakos pontszámítás szabályai 2013-ban? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

A felsőoktatási intézmények figyelembe vehették az alapszakon szerzett oklevél minősítését, a tanulmányi eredményeket, a leadott "felvételi portfóliót" (önéletrajz, motivációs levél, tudományos dolgozat), a szakmai gyakorlatot, illetve egyes szakoknál a szóbeli felvételit kiegészítő gyakorlati vizsga eredményét is. Többletpontot kaphattak a jelentkezők az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) elért eredményért, valamint nyelvvizsgáért is.