szerző:
Eduline

Mikor kezdődnek a vizsgák? Milyen tárgyakból lehet emelt szinten érettségizni? Hogyan változnak a szabályok, és milyen témakörökből kell készülniük a diákoknak? Íme, minden infó a 2015-ös tavaszi érettségiről.

©

Több érettségi tárgy megszűnik

A 2014-es őszi érettségi óta már nem lehet érettségizni a huszonöt egyedileg akkreditált tantárgyból, például angol irodalomból, környezettanból, mikrobiológiából, épületgépészetből, vagy tánc- és mozgásművészetből. A megszűnő érettségi tárgyak listáját itt találjátok. Ugyanakkor bevezetnek egy új választható közismereti tantárgyat, a pszichológiát. Ki kaphat felmentést az érettségi alól? Erről itt olvashattok.

Változnak a nyelvi érettségi szabályai

Az idegen nyelvi érettségi vizsgákon mostantól arra is figyelni kell, hogy milyen hosszú szöveget írtok: ha a szöveg jelentősen eltér a megadott terjedelemtől, az pontlevonással jár. A részleteket itt olvashatjátok.

Itt vannak az emelt szintű vizsgák témakörei

Már több tantárgy emelt szintű szóbeli vizsgájának témaköreit nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal. Magyarból itt, történelemből itt, matematikából itt, angolból pedig itt talájlátok őket. A földrajztételeket itt nézhetitek meg, a fizika emelt szintű szóbeli tételeit itt, a kémiatételeket pedig itt találjátok. A témaköröket biológiából itt nézhetitek meg.

Az informatikai alapismeretek, az informatika, a mozgóképkultúra és médiaismeret, az ember- és társadalomismeret, etika, az emberismeret és etika, a társadalomismeret, a gazdasági ismeretek és a katonai alapismeretek tárgyak szóbeli témaköreit, illetve projekttémáit, valamint a gyakorlati és szóbeli testnevelés vizsga menetét közép- és emelt szinten itt találjátok.

Nem minden tárgyból lehet emelt szinten vizsgázni

2015-ben is csak olyan tárgyakból tehettek emelt szintű érettségit, amelyből pontot számolnak az egyetemi-főiskolai felvételin, és létezik belőle emelt szintű érettségi vizsga. A teljes listát itt nézhetitek meg.

Ugyanakkor a 2015-ös felvételin is több szakon kötelező lesz az egy- vagy két emelt szintű érettségi - például több bölcsészet- és társadalomtudományi szakon, a jogászképzésen, az általános orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti képzésen - a szakok listájáért kattintsatok ide. Az emelt szintű érettségiért akkor kaphattok többletpontot, ha az adott tárgyból számolják az érettségi pontjaitokat, és legalább 45 százalékos eredményt értetek el.

Mikor lesznek a vizsgák?

A tavaszi érettségi az írásbeli vizsgákkal, 2015. május 4-én kezdődik a magyarérettségivel, 5-én matekból, 6-án történelemből, 7-én angolból, 8-án pedig németből vizsgáznak a diákok. Az utolsó írásbeli május 26-án lesz.

A szóbeli érettségi vizsgákat 2015. június 4-től 26-ig tartják, az emelt szintű vizsgákat június 4-11-ig, a középszintűeket pedig június 15-26-ig. A 2014/2015-ös tanév legfontosabb dátumait itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!