szerző:
Eduline

Mit tanulnak a szabadbölcsészek, az andragógia szakosok vagy a műszaki menedzserek? Új cikksorozatunkban a legkacifántosabb nevű alapképzéseket mutatjuk be. Harmadik rész: kommunikáció és médiatudomány.

©

2006 óta slágerszaknak számít, a jelentkezők száma alapján összeállított 10-es toplistában évről évre szerepelt. Tavaly mégis lecsúszott a huszonnegyedik helyre, 1900-an jelölték meg.

A jelentkezők negyede jutott be tavaly valamelyik egyetem vagy főiskola kommunikációs képzésére, közülük csupán huszonöten szereztek állami helyet. A kommunikáció szakot az idén tizennégy helyen hirdetik meg, legalább 455 pontot kell szereznetek az ingyenes helyhez. A többi központilag megszabott ponthatárról itt olvashattok.

A kommunikáció és médiatudomány szakon társadalomtudományi ismeretekkel, pszichológiával, szociológiával, politológiával alapozzátok meg a tanulmányaitokat. Jellemzően szervezeti kommunikációt és sajtóismereteket is tanulnak a hallgatók.

Elhelyezkedés diploma után

A diplomáspálya-követési rendszer adatai alapján a végzettek a média, a PR, a marketing területén helyezkednek el, sokan újságíróként vagy szerkesztőként, de sajtóreferensi, termékmenedzseri, rendezvényszervezői állást is sokan szereztek. A pozíciókat tartalmazó listát itt nézhetitek meg.

A 2010 óta gyűjtött adatok alapján a friss diplomások nettó 150 ezer forintot keresnek, az országos statisztikák szerint bruttó 166 ezer forintot.

Továbbtanulási lehetőségek

Az alapdiploma megszerzése után folytathatjátok tovább kommunikáció mesterszakon, az országban nyolc intézmény indít ilyen képzést. A BA-diplomával azonban rengeteg művészeti, társadalomtudományi és nyelvi szak közül is válogathattok. A Felvi képzési térképén megnézhetitek, melyik alapszakról érhetőek el a különböző mesterképzések.

A 2014-es felvételivel kapcsolatos cikkeinket itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!