szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hány pontot jelent jövőre egy emelt szintű nyelvi érettségi? Egy ilyen vizsgával mind a két felvételi követelményt ki lehet majd pipálni? Fontos kérdésekre válaszolunk.

A továbbtanulni szándékozók számára a legkomolyabb változás az emeltszintű érettségi kötelezettsége, illetve a legalább B2 szintű nyelvtudás igazolása lesz jövőre. 

Az emelt szintű nyelvi érettségivel mind a két követelményt ki lehet pipálni? 

A minisztériumi válasz alapján az a diák, aki egy idegen nyelvből tesz egy (legalább 60 százalékos) emelt szintű érettségit, mind a két feltételnek megfelel, vagyis kipipálja mind a B2-es nyelvvizsgára, mind az emelt szintű érettségire vonatkozó feltételt. A legalább 60 százalékos emelt szintű érettségi ugyanis középfokú (B2-es) nyelvvizsgának számít.

A Nemzeti Pedagógus Kar dokumentuma alapján, azonban ilyen esetben az emelt szintű nyelvi érettségi és az ebből származó nyelvvizsga is a felvételi követelmények teljesítéséhez kell, többletpontot csak a második nyelvvizsgáért csak a második - a felvételi pontszámításba beszámítható - emelt szintű vizsgáért jár majd.

Fontos: a felvételi feltételeket tartalmazó kormányrendeletből egyelőre ezek a részletek nem olvashatók ki, egészen biztosat akkor fogunk tudni, amikor a jogszabályt is módosítják majd.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.