szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jár-e többletpont az emelt szintű nyelvi érettségiért a 2020-as felvételin? Milyen többletpontokat kaphat az a jelentkező, akinek két emelt szintű érettségije és egy középfokú és egy felsőfokú nyelvvizsgája van? Fontos kérdésekre válaszol az EMMI.

A továbbtanulni szándékozók számára a legkomolyabb változás az emeltszintű érettségi kötelezettsége, illetve a legalább B2 szintű nyelvtudás igazolása lesz jövőre. Ezzel kapcsolatban nagyon sok kérdés érkezett az illetékes minisztériumhoz, ezért az EMMI Felsőoktatásért felelős államtitkárságától írtak válaszokat, amit a Nemzeti Pedagógus Kar tett közzé.

A válaszokból többek között kiderül, hogy a többletpontokkal kapcsolatban a változás azt eredményezi, hogy emeltszintű érettségivel maximum 50 pont szerezhető. Illetve az is kiderül a dokumentumból, hogy jövőre az is kap többletpontot a nyelvvizsgáért, aki egy adott nyelvből tesz emelt szintű érettségit és szerez B2-es nyelvvizsgát. Azonban az nem fog plusz pontokat érni, ha valaki a kötelező emelt szintű vizsga mellett olyan tárgyból megy el a magasabb szintű érettségire, ami nem felvétei tantárgy.  

Megszólalt a minisztérium: maradnak a 2020-as felvételi feltételek

Nem várható semmilyen változás a 2014-ben megjelent rendelkezésekben - így reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2020-as felvételi szabályok lazulásáról szóló hírekre.

A dokumentumban arra is kitérnek, hogy egyszerr mind a két követelményt is lehet teljesíteni, mégpedig emelt szintű nyelvi érettségivel. Hiszen ebben az esetben a diákoknak van emelt szintű érettségije és ez az érettségi - a 60%-os eredmény miatt - középfokú nyelvvizsgának számít.

A kérdéseket és válaszokat itt elolvashatjátok:

Fontos, hogy 2020-tól csak akkor vesznek fel benneteket felsőoktatási intézménybe, ha legalább egy B2 szintű, általános nyelvi, komplex nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű okirattal rendelkeztek. Ezen túl minden szakra legalább egy emelt szintű érettségi vizsga lesz a beugró – a művészet képzési terület kivételével.

Itt megnézhetitek, hogy milyen érettségi tárgyakból kell emelteznetek ahhoz, hogy felvegyenek benneteket a kiszemelt szakra.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.