szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Várhatóan július elején tartják a felsőoktatási felvételi szakmai vizsgákat, a vizsgabehívókat a felsőoktatási intézmények küldik majd a jelentkezőknek.

Felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát azok a jelentkezők tehetnek, akik

- olyan szakra jelentkeztek, ahol előírás legalább egy emelt szintű érettségi
- ebből a tárgyból rendelkeznek középszintű eredménnyel
- a kétszintű érettségi rendszer, vagyis 2005 előtt érettségiztek (vagy nemzetközi érettségi bizonyítvánnyal rendelkeznek, valamelyik EGT-tagállamban, Szerbiában vagy Ukrajnában érettségiztek, esetleg „európai érettségi bizonyítványt” szereztek)

Ebben az esetben az adott tárgyból a jelentkezők felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát is tehetnek – természetesen csak egyszer, abban a felsőoktatási intézményben kell vizsgázni, amely a jelentkezési sorrend élén áll.

"Régi érettségivel" is lehet felvételizni: ezek a szabályok

Mi történik, ha valaki diplomásként felvételizik és hogyan számolják a régi, 2005 előtt megszerzett érettségik eredményeit? Iránytű azoknak, akik évekkel ezelőtt érettségiztek, most pedig egyetemre, főiskolára felvételiznének.

A Felvi felhívja a figyelmet arra, hogy a felsőoktatási felvételi szakmai vizsgákat várhatóan 2019. július 1-2. között szervezik meg. A vizsgabehívót az egyetemek, főiskolák küldik ki.

A felsőoktatási felvételi szakmai vizsga eredménye megfelelt, ha az eléri a 45 százalékot. Ebben az esetben kiváltja az emelt szintű érettségit, és a jelentkező megkapja az 50 többletpontot.

A 2019-es felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!