szerző:
Eduline

Már az idei keresztféléves felvételin is a 2012-től érvényes új szabályok szerint kell kiszámítani a többlet- és tanulmányi pontszámot: az emelt szintű érettségi 40 helyett 50 pontot ér, 240 pont alatt pedig senkit nem vehetnek fel az egyetemek és főiskolák.

A legfontosabb változás, hogy a magyar nyelv és irodalom, a matematika, a történelem és az idegen nyelv mellett egy természettudományos tantárgy eredményeit is figyelembe kell venni a tanulmányi pontok számításakor. Eddig a végzős középiskolások dönthették el, hogy a négy kötelező mellett melyik tantárgy év végi jegyét adják hozzá felvételi pontszámukhoz. A jelentkezők a fizika, a kémia, a földrajz, a biológia és a természettudomány közül választhatnak, a tizenkettedik mellett a tizenegyedik év végén kapott érdemjegyet is pontokra kell váltaniuk. Hogyan változnak az érettségi szabályai a következő években? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Pontváró buli idén júliusban a Millenárison. Jövőre már nehezebb lesz bekerülni egyetemre, főiskolára
©

Több pont jár az emelt szintű érettségiért

A többletpontok rendszere is változik, az eddigi nyolcvan helyett száz pluszpontot lehet majd szerezni. Ez azt jelenti, hogy nem 400+80, hanem 400+100 lesz a maximális pontszám - igaz, 2011-ben egyetlen alap- vagy osztatlan szakhoz sem volt szükség ennyire. A 2011-es ponthatárokat itt nézheted meg.

Az emelt szintű érettségiért járó többletpontok mértéke 40-ről 50-re emelkedik. Mivel legfeljebb két emelt szintű érettségivel lehet többletpontot gyűjteni, ez azt jelenti, hogy kitűnő tanulmányi eredménnyel nyelvvizsga nélkül is meg lehet szerezni a maximális 500 pontot.

240 pont alatt senki nem juthat be egyetemre, főiskolára
Emelkedik a minimum pontszám is, az idei keresztféléves felvételin és 2012-től alapképzésre, egységes és osztatlan képzésre már csak azokat vehetik fel az egyetemek és főiskolák, akiknek összpontszáma az emelt szintű érettségiért járó pontokkal együtt, de más jogcímen kapott többletpontok nélkül eléri a 240-et.

eduline