szerző:
Eduline

2009-ben és 2010-ben is bekerült a tíz legnépszerűbb szak közé az általános orvosi képzés, amelyet tavaly több mint kétezren jelöltek meg a jelentkezési lapjukon. Az orvos- és egészségtudományi terület iránt érdeklődők idén is tizennyolc egyetemi és főiskolai kar közül választhattak, az összesített kari rangsor élén már több éve a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara áll.

Az egyetemek és főiskolák rangsorát már az eduline-on is megtalálhatod: böngéssz képzési terület szerint, nézd meg, hol tanítanak a legmagasabb tudományi fokozattal rendelkező oktatók, hol tanul a legtöbb PhD-hallgató, és hova vették fel a legmagasabb összpontszámmal rendelkező diákokat. A Felvi-rangsorokat itt találod.

A Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem általános orvostudományi kara – a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján ezek az ország legjobb orvosi és egészségtudományi képzéseit indító felsőoktatási intézmények. A Semmelweis Egyetem eredménye nem meglepő, évek óta a képzési terület rangsorának élén áll, 2010 nagy nyertese azonban a szegedi és a pécsi egyetem orvosi kara: mindkettőnek sikerült egy-egy hellyel feljebb lépni a listán.

Az orvosi és egészségtudományi képzést választók közül a legtöbben, közel ezerkétszázan a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karát jelölték meg első helyen, az ezres jelentkezői létszámot azonban a SE Egészségtudományi Kara is felülmúlta 2010-ben. A Semmelweis magas felvételi keretszáma miatt a bejutási arány mégsem itt, hanem a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán lett a legalacsonyabb, itt csak minden ötödik felvételiző kezdhette meg tanulmányait szeptemberben. Milyen elhelyezkedési esélyei vannak a frissen végzett orvosoknak és egészségügyi szakembereknek? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Nagy a harc az államilag finanszírozott hallgatói helyekért
©

Rangsor az oktatói és a hallgatói kiválóság alapján

A felvett hallgatók pontszámának átlaga alapján is a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara áll az élen. Bár a nyelvvizsgával rendelkező felvett diákok aránya a képzési terület egyetlen felsőoktatási intézményében sem éri el a száz százalékot, a legtöbb helyen kifejezetten magas – csak néhány egészségtudományi kar lóg ki a sorból. Az érettségin-felvételin legjobban teljesítő középiskolák volt diákjai legnagyobb számban az SE-ÁOK-on és a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán tanulnak tovább, a legtöbb OKTV-helyezettet a Semmelweis Egyetemre vették fel.

A legtöbb PhD-hallgatót az SE-ÁOK és a DE-ÁOK képzi, az OTDK-s teljesítmény azonban a Miskolci Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán a legkiemelkedőbb, a lista második helyén a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara, a harmadikon pedig a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara áll.

Rang Intézmény Rang a hallgatók kiválósága alapján Rang az oktatók kiválósága alapján
1. Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar (SE-ÁOK) 1. 4.
1. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (SZTE-ÁOK) 3. 2.
3. Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (PTE-ÁOK) 2. 6.
4. Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar (DE-ÁOK) 7. 3.
5. Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar (SE-GYTK) 11. 1.
6. Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar (SZTE-GYTK) 11. 1.
7. Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar (SE-FOK) 5. 8.
8. Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar (DE-FOK) 9. 9.
9. Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar (SE-ETK) 4. 15.

Az orvosi- és egészségtudományi egyetemek és főiskolák teljes rangsorát itt találod.

Az oktatói kiválóság összesített rangsorának élén a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara áll – bár csupán a kandidátusi fokozattal rendelkező oktatók számában vezeti a mezőnyt. A PhD fokozattal rendelkező tanárok száma és aránya a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán a legmagasabb, arányában legtöbb akadémiai doktor a Debreceni Egyetem Fogorvos-tudományi Karán tanít, az egy minősített oktatóra jutó hallgatói aránya pedig szintén az SZTE-ÁOK-on a legkedvezőbb.

Orvosi képzés: drága és nehéz, mégis népszerű

Az általános orvosi képzés évről évre bejut a tíz legnépszerűbb képzés közé, 2009-ben és 2010-ben is a kilencedik helyen szerepelt a listán, tavaly összesen 2129-en jelölték meg a jelentkezési lapjukon. Nem meglepő tehát, hogy a ponthatárok is magasak voltak: a legjobb tanulmányi és érettségi eredményre azoknak volt szükségük, akik a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karára felvételiztek, nekik legalább 434 pontot kellett összegyűjteniük. A debreceni és a szegedi egyetem általános orvosi szakához ugyanannyi, 419 pont kellett, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara egy ponttal maradt le a két intézménytől, ott 418-nál húzták meg a ponthatárt. Melyik szakra volt a legnehezebb bekerülni 2010-ben? Itt az összes ponthatárt megtalálod, itt pedig elolvashatod összefoglalónkat a legnépszerűbb képzésekről.

 eduline