szerző:
Eduline

A tegnapi matek után itt vannak a hétvégén megrendezett corvinusos történelem próbaérettségi feladatlapjai és megoldásai közép- és emelt szinten. Ha valami nem világos a megoldásokkal kapcsolatban, kérdezzetek a feladatsorokat összeállító tanároktól.

Középszint

A feladatsor megoldására 180 perc áll a rendelkezésetekre, amely mind a tesztkérdéseket, mind az esszéket tartalmazza. Így teljesen szabadon oszthatjátok be az időtöket. A megoldásához történelmi atlaszt és helyesírási szabályzatot használhattok. Az esszéknél kicsit bonyolultabb a helyzet, mivel van választási lehetőségetek, erre külön figyeljetek.

Feladatlap letöltése

Megoldások letöltése 

Esszéfeladat megoldás letöltése

Emelt szint

A feladatsor két részből áll, melyre majd élesben 90-150 perc fog rendelkezésre állni. A teszthez nem használható semmilyen segédeszköz, az esszékhez atlasz és
helyesírási szabályzat vehetı igénybe. A teszteknél röviden, értelemszerően, csak a feltett kérdésre válaszoljatok. Az esszéknél kicsit bonyolultabb a helyzet, mivel van választási lehetıségetek. A választás szabályait az esszéknél ismertetjük, ezeket mindenképp figyelmesen olvasd el.

Feladatlap letöltése

Megoldások letöltése

Esszéfeladat megoldás letöltése

Mire érdemes figyelni az esszé megírásakor?

Feladatmegértés: az esszében megadott szempontok szerint mutatod be az adott témát és attól indokolatlanul nem térsz el. Ügyelj arra, ha a feladatnak több része van, mindegyikre válaszolj és arányosan fejtsd ki (például: „Mi a kontinentális munkamegosztás? Hasonlítsd össze Nyugat-Európa és Kelet-Európa fejlődésére tett hatását!” Mind a két kérdésre válaszolj!) Erre mindenképpen nagyon figyelj, ha a 0 pontot kapsz feladatmegértésre, az egész esszéd 0 pont lesz!

Tájékozódás térben és időben: el tudod helyezni időben és térben is azt amiről írsz, ez azt jelenti, hogy tudnod kell a hozzá kapcsolódó évszámokat, és földrajzilag is be kell határolnod a esszé témájának a helyét. Érdemes használni az atlaszt, hiszen abban találhatóak évszámok is!

Szaknyelv alkalmazása: ismered és helyesen használod a témához kapcsolódó, illetve az általános történelmi szakkifejezéseket.

Források használata: felhasználod a forrásokat a téma kidolgozásához. (erre akkor is nagyon figyelj oda, ha a források nélkül is meg tudnád írni az adott esszét!) Igyekezz az összes forrást felhasználni, a képeket és grafikonokat is. Kerüld a szó szerinti idézeteket a forrásból, de érdemes konkrétan hivatkozni rá („ahogy ez a grafikonon is látszik”). Fokozottam figyeljetek oda, mert még egy tartalmilag jó esszében is sok pontot veszíthetsz, ha nem használod a forrásokat!

Eseményeket alakító tényezők feltárása: ez az esszé legtöbb pontot érő része! Saját tudásodat felhasználva kell tudnod megválaszolni a feladatban feltett kérdést, megtalálni, és leírni a témában fontos történelmi események közötti összefüggéseket, egyéb fontos logikai kapcsolatokat és be kell tudnod illeszteni a forrásokat is ebbe a gondolatmenetbe.

Megszerkesztettség, nyelvhelyesség: Nyelvtani hiba nélkül, érthetően fogalmazol. Mindent esszét tagolnod kell (bevezetés, tárgyalás, befejezés). Érdemes figyelni az írásképre, ha olvashatatlan amit írsz nem fogsz rá pontot kapni. Figyelj az esszé terjedelmére is, az érettségin a pontozott vonal után kezdett mondatokat már kihúzzák, és nem számít bele az esszébe.

A középszintű próbaérettségi megoldókulcsához mellékeltünk egy-egy minta esszét (egy rövidet és egy hosszút), hogy egy példán keresztül megnézhessétek, hogy körülbelül mi hogyan írnánk meg egy esszét. (Ezek csak példaként szolgálnak, nyilván más gondolatmenet illetve megfogalmazás is elfogadható lehet adott esetben.)

A feladatlapokat és a megoldásokat köszönjük a Studium Generale-nak, a Corvinus érettségi-felvételi előkészítő szervezetének. Ha kérdésed lenne a feladatlapokkal vagy a megoldókulccsal kapcsolatban, azt itt kommentben felteheted, vagy írj nekünk az [email protected] címre és eljuttatjuk a feladatlapokat összeállító szaktanároknak.

A matematika próbaérettségi feladatlapjait és megoldásait innen tölteheted le. Szerdán pedig már letölthetes a közgazgaság próbaérettségit és a megoldókulcsot is!