szerző:
Edupress

Az idei pótfelvételi időszakban csaknem 12.500-an adták be jelentkezésüket. Közülük várhatóan mintegy nyolc-tízezer diák jut be a meghirdetett mintegy 17 ezer üres, költségtérítéses férőhelyre - mondta el az Inforádióban Szövényi Zsolt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatási osztályvezetője. Elmondta: a pótfelvételi során jelentősebb szerepet kap a munkaerőpiac.

A pótfelvételiken tapasztalt korábbi visszaesést követően idén megnövekedett az érdeklődés a részidős, esti és levelezős képzések iránt - mondta el Szövényi Zsolt. Hozzátette: a rendes felvételi időszak lejárta után főként azok töltötték ki a jelentkezési lapjukat, akik dolgoznak, avagy a második diplomájukat szeretnék megszerezni. Így a pótfelvételi során kiválasztott képzések esetében jelentősebb szerepet kap a munkaerőpiac.

Az osztályvezető kifejtette: ugyan a rendes felvételi időszakban a művészeti területeket és a jogászképzést választották a legtöbben, szerinte a pótfelvételi során a természettudományi és mérnöki karok lettek a legnépszerűbbek. A pótfelvételi során meghirdetett költségtérítéses férőhelyek mintegy 50-60 százalékát töltik majd fel, a 17 ezer üres képzési helyre ugyanis 12.500-an adták be jelentkezésüket, közülük pedig Szövényi Zsolt szerint nyolc-tízezren nyernek majd felvételt.

A pótfelvételi ponthatárokat augusztus 27-én teszik közzé, melyet követően az egyetemek, főiskolák kiküldik a felvételről, vagy elutasításról szóló határozatot.


edupress