szerző:
Eduline

Milyen feladatokra számíthattok a vezető nyelvvizsgaközpontok B2-es szóbeli vizsgáin? Kaptok-e felkészülési időt, és hány percig tesztelik a beszédkészségeteket? Sorozatunk legújabb részében minden fontos infót megtaláltok a szóbelikről.

BME: tizenöt perc, három feladat

A BME nyelvvizsgájának szóbeli része 15 perces, összesen három feladatot kell megoldanotok. A BME nyelvvizsgaközpontjában egyéni szóbeliztetés zajlik, vagyis egyszerre egy vizsgázó szóbelizik, szótárt nem lehet használni.

Először - bemelegítésként - egy adott témáról kell beszélgetnetek a vizsgáztatóval kérdések alapján, majd egy kép alapján önállóan kell egy témáról beszélnetek, a feladat megoldásának végén kérdéseket kaphattok, amelyekre válaszolnotok kell. Végül párbeszédet kell folytatnotok egy (célnyelven leírt) szituációs feladat alapján.

Így néz ki a szóbeli a legnépszerűbb nyelvvizsgákon: párban vagy egyedül?

Nyelvvizsgára készültök, de még nem választottatok nyelvvizsgaközpontot? A döntést akár az is befolyásolhatja, hogy egyedül vagy párban szeretnétek szóbelizni. Utánajártunk, milyenek a szabályok a legnépszerűbb vizsgaközpontokban, milyen érvek szólnak a páros és az egyszemélyes szóbeli mellett és ellen.

ECL: húsz perc, három feladat

Az ECL nyelvvizsga szóbelije húszperces, összesen három feladatot kaptok. Az ECL-nél páros a szóbeli, vagyis egy másik vizsgázóval együtt tesztelik a beszédkészségeteket (az irányított beszélgetés és az önálló témakifejtés feladatának számát az egyik vizsgázó húzza ki).

Az első feladat a bemutatkozás, ezután a kihúzott téma alapján a vizsgáztató beszélgetést kezdeményez, kérdéseket tesz fel - fontos, hogy a vizsgázók tudjanak reagálni a vizsgázótárs által elmondottakra, merjenek kommentálni, ellentmondani, ha eltérő véleményük van, tudjanak kérdéseket feltenni egymásnak.

©

A vizsgázóknak végül egy 4-5 képből álló montázs alapján kell egy adott témáról beszélniük, szükség esetén a vizsgáztató kérdésekkel segíti a szóbelizőket.

Euroexam: húsz perc, négy feladat

Az Euroexam szóbelje körülbelül húszperces, összesen négy feladatot kaptok, két vizsgázó ül be a vizsgára.

Az első feladat a bemelegítés: a vizsgáztató feltesz néhány egyszerű, általános, személyes kérdést mindkét vizsgázónak külön-külön. Második feladatként a vizsgázók kapnak egy-egy képsorozatot, amelyről tízperces felkészülés után (a felkészüléshez használhattok nyomtatott szótárt) egy-egy történetet kell elmondaniuk, egyenként két percig folyamatosan kell beszélniük. Ez fontos feladat, az Euroexam ugyanis az egyetlen nyelvvizsgaközpont, amely a történetmesélés készségét méri, pedig - az összes feladattípust megnézve - a mindennapokban ez a leggyakrabban alkalmazott készségünk.

Ezután a vizsgázók egyenként, egymást válogatva kapnak három-három szerepkártyát, amelyeken egy-egy mindennapi helyzet szerepel: ezeket kell megoldaniuk rövid dialógusban a vizsgáztatóval. Végül egy kommunikációs feladatot kell megoldanotok, a két vizsgázó egy közös feladatkártyát kap, egymással megvitatva, érvelve próbálnak közös megegyezésre jutni.

Minden a nyelvvizsgákról

Melyik nyelvvizsgán nincsen nyelvtani feladatsor? Ebben a cikkben megnéztük, hogy a piacvezető nyelvvizsgaközpontok közül hol húzták ki a feladatlistáról a nyelvhelyességet mérő tesztet, és hol ellenőrzik továbbra is külön feladattal a szókincsbeli és a nyelvtani tudást.

Itt megnézhetitek, hány feladatot kell megoldanotok a legnépszerűbb B2-es, kétnyelvű nyelvvizsgákon, ebben a cikkben pedig az egynyelvű B2-es nyelvvizsgák feladatszámáról és -típusairól találtok hasznos információkat.

Ebben a cikkben arról találtok infót, a vezető nyelvvizsgaközpontok közül melyek (és milyen vizsgarészeken) engedik a nyomtatott szótár használatát, sőt hasznos tippeket is adunk a hatékony szótárhasználathoz.

Itt a szótárhasználati készségek fejlesztéséhez találtok hasznos tanácsokat, tippeket, sorozatunk múlt heti részében pedig az egyéni és a páros szóbelizés előnyeiről olvashattok.

Origó: tizenöt perc, három feladat

Az Origó nyelvvizsga szóbeli része tizenöt perces, összesen három feladatot kaptok, egyszerre csak egy nyelvtanulót szóbeliztetnek. Először a vizsgáztatóval általános tárgyú beszélgetést kell folytatni, majd önállóan kell beszélni az előzetesen kiválasztott képről - el kell mondani, mit láttok a fotón, meg kell fogalmazni a képpel kapcsolatos benyomásaitokat, véleményeteket, érzéseiteket, személyes élményeiteket, reagálni kell a vizsgáztató kérdéseire.

©

A szóbeli egy szituációs feladattal zárul: az előzetesen kihúzott, magyar nyelvű utasítások alapján egy szituációt kell eljátszani az egyik vizsgáztatóval.

TELC: tizenhat perc, négy feladat

A TELC nyelvvizsga szóbelije 16 perces, a felkészülésre 20 percet kaptok (jegyzeteket készíthettek, amelyeket a szóbelin használhattok). Összesen négy feladattal tesztelik a tudásotokat, a vizsga pedig páros, vagyis rajtatok kívül egy másik vizsgázóval együtt fogtok szóbelizni.

Az első feladat a bemutatkozás: a cél, hogy a vizsgázók a szóbeli elején megismerkedjenek egymással, és könnyebben tudjanak beszélgetni a vizsgán. Általában a hobbi vagy a nyelvtanulás téma megvitatásával kezdenek a vizsgázók.

A második feladat a prezentáció, a vizsgázóknak be kell mutatnia az általa választott témát másfél percben a másik szóbelizőnek, és legalább egy kérdésre kell válaszolni. Ezután a „véleménykifejtés/vita” következik, a vizsgázóknak a felkészülés alatt elolvasott szöveg alapján kell beszélgetniük, majd elmondani saját érveiket a témáról.

Végül a vizsgázóknak együtt meg kell tervezniük valamit egy adott szituáció alapján - például egy kirándulást vagy bulit kell megszervezniük -, átgondolják, hogy mire kell figyelniük a terv elkészítésekor, elő kell adniuk ötleteiket és tanácsaikat.

Tények és tévhitek a nyelvvizsgák körül

Az utóbbi hetekben megszaporodtak a hírek a nyelvvizsgák háza tájáról. Néhány nyelvvizsgaközpont novembertől könnyebb vizsgákkal és alacsonyabb ponthatárokkal kecsegteti a vizsgázókat. Átnéztük a legnépszerűbb vizsgaközpontok weboldalait, hogy összefoglaljuk, hol mi változott, és mi az oka, ha más vizsgákon nem volt változás.