szerző:
Eduline

Nyelvvizsgára készültök, de még nem választottatok nyelvvizsgaközpontot? A döntést akár az is befolyásolhatja, hogy egyedül vagy párban szeretnétek szóbelizni. Utánajártunk, milyenek a szabályok a legnépszerűbb vizsgaközpontokban, milyen érvek szólnak a páros és az egyszemélyes szóbeli mellett és ellen.

A nemzetközileg legelismertebb angol és német vizsgarendszerekben - Cambridge és Goethe - páros szóbeliztetés zajlik, míg itthon változó, hogy a nyelvvizsgaközpontok párban szóbeliztetik-e a vizsgázókat. Önmagában persze nem csak ez számít, hanem az is, hogy hány percet kell „szerepelni”, és hány feladatot kaptok a beszédkészséget mérő részben.

Mai cikkünkben megnézzük, milyen érvek szólnak a páros és az "egyszemélyes" szóbelizés mellett - a szempontok összegyűjtésénél sok segítséget kaptunk Berta Anikótól, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium angoltanárától, aki több vizsgarendszerben vizsgáztat.

Hol vizsgázhattok párban?

Az ECL, az Euroexam és a TELC nyelvvizsgákon párban vizsgázhattok, mind a három nyelvvizsgaközpont körülbelül húszperces vizsgarésszel teszteli a beszédkészségeteket: az ECL-nél két feladatot kaptok, emellett be kell mutatkoznotok, az Euroexamnél négy feladat, a TELC-nél szintén négy feladat vár rátok.

©

Az ECL-nél megválaszthatjátok, hogy kivel szeretnétek szóbelizni (minden B2-es feladat interaktív), ahogy az Euroexamnél is - bár a szóbeli négy feladata közül csak a legutolsóban zajlik párbeszéd a két vizsgázó között, ezért kisebb a jelentősége, ismeritek-e a partnereteket vagy sem.

Érvek a páros szóbelizés mellett

A szempontok persze függenek attól, milyen feladattípusokat kaptok, és hogy előre megválaszthatjátok-e vizsgapartnereteket.

Közösen és koncentráltan
készülhettek

A közös készülés eredményeképpen kevésbé fordulhat elő meglepetés,
váratlan helyzet

A két vizsgázó között nincs hierarchikus, függőségi viszony (ami az egyéni vizsgázásnál egyértelműen jelen van, hiszen a kommunikációs partner a vizsgáztató)

Biztosan lesz valaki, akit ismertek,
ez pedig stresszoldó hatású

Megnyugtató, hogy nem érhet titeket meglepetés: ismeritek szóbeliző társatok nyelvi szintjét, szóbeli kommunikációs készségeit

Tudjátok egymást segíteni,
és mivel ketten együtt tehettek a sikerért, fogtok is segíteni

Bízhattok abban, hogy lesznek a társaitoknak jó gondolatai, amelyekről nektek is eszetekbe jut valami, ami esetleg továbblendít, ha elakadtok

Egy érvelős, vitázós feladatban - amilyen minden vizsgán van - kifejezetten érdekes, inspiráló lehet egy olyan társsal beszélgetni, akit vagy akinek a gondolkodását nem ismeritek

Minden a nyelvvizsgákról

Melyik nyelvvizsgán nincsen nyelvtani feladatsor? Ebben a cikkben megnéztük, hogy a piacvezető nyelvvizsgaközpontok közül hol húzták ki a feladatlistáról a nyelvhelyességet mérő tesztet, és hol ellenőrzik továbbra is külön feladattal a szókincsbeli és a nyelvtani tudást.

Itt megnézhetitek, hány feladatot kell megoldanotok a legnépszerűbb B2-es, kétnyelvű nyelvvizsgákon, ebben a cikkben pedig az egynyelvű B2-es nyelvvizsgák feladatszámáról és -típusairól találtok hasznos információkat.

Ebben a cikkben arról találtok infót, a vezető nyelvvizsgaközpontok közül melyek (és milyen vizsgarészeken) engedik a nyomtatott szótár használatát, sőt hasznos tippeket is adunk a hatékony szótárhasználathoz.

Sorozatunk múlt heti részében pedig a szótárhasználati készségek fejlesztéséhez találtok hasznos tanácsokat, tippeket.

Érvek a páros vizsgázás ellen

Különösen akkor érvényesek ezek a szempontok, ha nem választhatjátok meg a vizsgapartnereteket.

Probléma lehet, ha gátlásaitok miatt nem szerettek mások előtt idegen nyelven beszélni. Bőven elég, hogy ott vannak a vizsgáztatók

Alighanem eszetekbe jut majd: mit szól majd a vizsgatárs, ha elbénáztok valamit? Ez frusztráló lehet - ha ismeritek őt, azért, ha nem ismeritek, azért. Ez növelheti a stresszt akkor, ha nem jut eszetekbe semmi

Természetes aggodalom, hogy vajon mi lesz, ha sokkal jobban vagy sokkal gyengébben beszél, mint ti, vagy hogy megértitek-e a beszédét, kiejtését, gondolatmenetét

Egy ismeretlen partnernél nehezítheti a dolgotokat, ha nagyban eltér valamiről a véleményetek

Megvan a veszélye, hogy az egymást jól ismerők ellazulnak, így a vizsgát lazára veszik, elhülyéskedik

Jó barátok, jó ismerősök meglévő alá- vagy fölérendeltségi viszonya hatással lehet a szereplésükre

Egyedül szóbelizni?

A legnépszerűbb vizsgaközpontok közül a BME-nél és az Origónál egyedül kell szóbelizni, egyszerre csak egy vizsgázó tudását tesztelik - mindkét központ körülbeül 15 perc alatt teszteli a tudásotokat, összesen három feladattal.

Az egyszemélyes szóbeli mellett és ellen is szólnak érvek - érdemes ezeket végiggondolni, mielőtt kiválasztjátok a nyelvvizsgaközpontot, és jelentkeztek a szóbeli nyelvvizsgára.

Érvek mellette

Csak a saját teljesítményetek számít,
amit senki más nem befolyásolhat

Több időtök van kifejteni, pontosítani mindent,
amit mondani akartok

Nem hallja más, ha elbénáztok valamit,
így talán nem fogtok annyira izgulni

Nem lesz, aki emlékezne vagy emlékeztetne titeket arra, hogy  esetleg hibáztatok, bénáztatok, így amikor kijötök, könnyebb lezárni az egészet

Érvek ellene

A vizsgáztató sokkal jobban tud beszélni,
mint ti, ami frusztrálhat

A szabadabb, kötetlenebb feladatokat tartalmazó vizsgarendszerekben (pl. Origó) a vizsgáztatók szubjektivitása sokkal erősebb, és itt egyedül kell ennek előnyeit és hátrányait kezelnetek

Minden feladatban hosszabb ideig kell beszélnetek, akkor is, ha nincs ötletetek, gondolatotok, mert ez az elvárás