szerző:
Eduline

A közösségi média sokunk „második otthona”, állandó fóruma a legkülönbözőbb véleményeknek. Gyakran óránként vagy akár percenként produkálunk ilyen pár szavas, néhány mondatos, nem ritkán indulatos, érzelmileg túlfűtött, emotikonokkal színesített hozzászólásokat, kommenteket a közösségi oldalakon. Talán nehéz elképzelni, hogy ez a szövegtípus hogyan jelenhet meg egy nyelvvizsgán.

©

Itt a kommentek egy másik megjelenési formája kerül elő, ami az online médiában igen gyakori, fontos eleme az online párbeszédnek. A nagy hírportálok (pl. Guardian, Huffington Post, Telegraph, Yahoo News stb.) cikkeihez többnyire megengedett, sőt kívánatos a kommentelés, aminek sokszor napokig vagy hetekig tartó hozzászólásfolyam lesz az eredménye. Gyakori, hogy egy poszt vagy fórumbejegyzés eleve azért születik, hogy hozzászólásra ösztönözzön. Ezek a hozzászólások leginkább stílusukban és szókincshasználatukban különböznek a közösségi médiában megjelenő sok hozzászólástól. Stílusuk informális, csevegő, ugyanakkor tartalmuk összetettebb, komolyabb, írójuk nem ritkán bekezdésekbe is szedi gondolatait, és ügyel arra, hogy szóhasználata az adott cikk, poszt témájához igazodjon.

Pont az ilyen típusú hozzászólások írására sarkall az angol emelt szintű érettségiben, valamint az ECL és az Euroexam angol vizsgáiban megjelenő online komment írásának feladata.

Így kommentelj a vizsgán!

Nézzük, hogy az említett három vizsga hogyan kezeli a feladatot B2-es szintű vizsgákon. Alapvetően egy nagy különbség van a három modell között. Az érettségi feladat megadja azt a szöveget (cikket vagy posztot), amelyhez a hozzászólást várják, míg az ECL-nél és az Euroexamnél egy utalás történik annak témájára, ez a szövegalkotás alapja.

1. Angol emelt szintű érettségi

A vizsgázó először elolvas egy cikk vagy poszt jellegű, kb. 180-200 szavas szöveget. Ez követően négy szempont alapján kell a 200-250 szavas kommentet megírni. Nem is véletlen, hogy a három vizsga közül ez biztosít legtöbb időt az online kommentre, kb. 45-50 percet a 90 perces íráskészség vizsgarészben.

A komplex, olvasásértést és írást egyaránt magába foglaló feladattal az emelt szintű érettségi fejlesztői a diákok számára igazán releváns feladatot találtak ki. Bár a megadott szöveg elolvasása és gyors megértése plusz feladatot jelent, az is igaz, hogy az itt bemutatott három vizsga közül az érettségin van a legtöbb idő a munkára. A vizsgafelkészülésben sokat segíthet az összes korábbi vizsgaidőszakot felölelő feladatarchívum, illetve a minden időszakban – így 2017 őszén is – nyilvánosságra hozott mintafeladatok és egyéb dokumentumok.

©

2. ECL

Az ECL B2-es angolvizsgán az egyszerűbb modell jelenik meg. Vagyis a vizsgázó csak témamegjelölést kap, a hozzászólásának erre kell vonatkoznia. A példában egy fórumtéma jelenik meg, ebben az esetben nincs is elképzelhető poszt: „What and when we eat is very important.” Az elképzelt vagy elképzelhető szöveg hiányát úgy kompenzálja a feladat, hogy a vizsgafejlesztők - hasonlóan az emelt szintű érettségihez - tematikus szempontokat adnak meg (nem is keveset, ötöt), amelyeket a vizsgázónak mindenképpen érintenie kell a kb. 200 szavas kommentben. Ez komoly elvárásnak tűnik, hiszen minden egyes szempontról lehetne akár 100 szót is írni, márpedig az egész hozzászólás megírására az íráskészség részre fordítható 75 perc körülbelül fele áll rendelkezésre.

3. Euroexam

Az Euroexam teljesen nyitott feladatként kezeli ezt a szövegtípust, vagyis nem ad szempontokat, témákat, amelyeket bele kellene írni a kommentbe. Hogy ez jobb, egyszerűbb vagy nehezebb, mindenki döntse el maga. A lényeg, hogy az íráskészség vizsgarész 2. feladatában - a megadott három téma és szövegtípus közül az online commentet választva - egy egymondatos témamegjelölést kapsz (pl. „An article in your local online newspaper has just announced the launch of a bike sharing scheme set up by your local council.”), és utána teljes szabadságot élvezel abban, hogy milyen módon, milyen érvekkel reagálsz a témára. Támogatod vagy kritizálod azt, nem ez a lényeg. Hanem a logikus szerkesztés, a megfelelő stílus és a témába vágó szóhasználat.

Vagyis az Euroexam vizsgafeladatában egy összességében 3-5 bekezdéses (vagy csak egyértelműen tagolt, de bekezdéseket nem tartalmazó), lazán megszerkesztett hozzászólást várnak, amiben szigorúan a témához fűzöd megjegyzéseidet, pro és/vagy kontra érveidet logikus sorrendbe rendezve vezeted elő. Mindezt a B2-es szinten kb. 150 szóval teheted meg, és a megírásra kb. 30 perced van.

Felkészülés a kommentelésre

Ebben a tekintetben az Euroexam sokkal többet nyújt a többieknél, akik nem lépnek túl a mintafeladatok közreadásánál. Igazán részletes, célirányos felkészülést az online hozzászólás írására csak náluk találunk a sokak által ismert Íráskészség: felkészülési tippek oldalukon. Amiket ott az online komment írásáról olvashattok, az az emelt szintű érettségire készülésben is segíthet, mert általánosan érvényes tippeket kaptok tőlük. Az egyik leghasznosabb tippjükben kiemelik, hogy a kommentben az online médiában szokásos informális, csevegő stílust (benne összevont alakokkal, mint „doesn’t” vagy „needn’t”) használj, kerülve az indulatoskodást, ugyanakkor a választékos szókincset igyekezz minél pontosabban az adott témához kapcsolni.

Így néz ki az írásbeli a legnépszerűbb nyelvvizsgákon: íráskészség

Milyen feladatokkal ellenőrzik a vizsgázók íráskészségét a vezető nyelvvizsgaközpontok a B2-es írásbeliken? Cikksorozatunk mai részében annak járunk utána, milyen szövegtípusok sajátosságait érdemes átnézni nyelvvizsga előtt, milyen témák, milyen műfajok kerülhetnek elő az írásbeli "íráskészség" részében. BME-nyelvvizsgaközpont A BME nyelvvizsgájának íráskészség részében két feladatot kell megoldanotok: írnotok kell egy 170-200 szavas informális magánlevelet, valamint egy internetes fórumhozzászólást 120-140 szavas terjedelemben.