szerző:
Eduline

Nyelvvizsgázni szeretnétek, de még nem döntöttétek el, melyik vizsgaközpontba jelentkezzetek? Nyelvvizsga kisokosunk első részében a Rigó utcai nyelvvizsgát mutatjuk be: a választható nyelvektől kezdve a vizsga felépítésén keresztül az árakig itt mindent megtaláltok.

©

Mihez fogadják el, milyen nyelvekből tehetitek le?

Az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ Origó nyelvvizsgáját (ITK-Origó), ismertebb nevén a Rigó utcai nyelvvizsgát csaknem harminc nyelvből tehetitek le, mindegyik államilag elismert (akkreditált), így elfogadják nem csak a munkaerőpiacon, de a felvételinél és a diplomázásnál is. Az ELTE ITK csak általános nyelvvizsgákat kínál, ha tehát szakmai nyelvből vizsgáznátok, mást kell keresnetek. 2020-ban enélkül már nem felvételizhettek: kisokos nyelvvizsgára készülőknek.

Kétnyelvű vizsgát tehettek a legnépszerűbb nyelvekből (angolból, németből, franciából, olaszból és spanyolból), de akár arabból, beás vagy lovári cigányból, csehből, horvátból, lengyelből, törökből, újgörögből, latinból vagy ógörögből, kínaiból, japánból, finnből, dánból, svédből, vagy esetleg eszperantóból is. Egynyelvű vizsgát tartanak magyarból és eszperantóból. Az akkreditált nyelvvizsgák teljes listáját a NYAK (Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ) honlapján találjátok.

Hogyan néz ki a vizsga?

A kétnyelvű vizsgák különbsége az egynyelvűekhez képest, hogy van benne közvetítés (fordítás) is. Az ITK-Origó alapfokú, egy órás írásbeli vizsgáján olvasott szöveg értése, idegen nyelvről magyarra történő fordítás, valamint levélírás szerepel, a szóbelin pedig hallott szöveg értése, illetve három beszédkészséggel kapcsolatos feladat (irányított beszélgetés, önálló témakifejtés és szituációs párbeszéd) van.

Középfokon mindez kiegészül az írásbelin egy harminc perces nyelvismereti feladatsorral, a szövegértésre, fordításra és levélírásra pedig nem egy óra, hanem 150 perc jut. Felsőfokú vizsgán az írásbelin harminc perc a nyelvismereti feladatsor és 240 perc a három másik feladattípus, ráadásul ezen a szinten már két közvetítési feladat van: nem csak magyarra, hanem magyarról idegen nyelvre is kell fordítani. Melyik nyelvvizsgán nincs nyelvtani teszt?

Az ITK-Origó minden nyelvből közzétett egy alap-, egy közép- és egy felsőfokú mintafeladatsort - a bal oldali menüben, zölddel szedett mezőben válthattok nyelvet, a "megoldás" gombra kattintva pedig a helyes válaszokat, illetve a mintamegoldásokat találjátok.

A legfontosabb infók nyelvvizsgázóknak

Itt a feketeleves: 2015-ben többet kell fizetni a nyelvvizsgákért.

Hány óra alatt és mennyiért készülhettek fel a nyelvvizsgára?

Így készülhettek fel a nyelvvizsgára pár hónap alatt.

Átmennétek a nyelvvizsgán, ha ma lenne? Ingyenes szintfelmérőket mutatunk.

Ezeket az alkalmazásokat kötelező letölteni, ha nyelvet tanultok.

Mikor és hol vizsgázhattok, mennyit kell fizetnetek?

Vizsgázni országszerte csaknem hetven helyen tudtok, többek közt a nagy egyetemvárosokban, így Pécsett, Debrecenben, Szegeden, Egerben, Győrött, vagy épp Miskolcon. A nyelvvizsga honlapján találjátok a vizsgahelyek listáját. Havonta egyszer vizsgáztatnak, általában minden hónap első vagy második szombatján van az írásbeli, a szóbeli pedig az azt megelőző és követő pár napban. Jelentkezni legkésőbb két héttel hamarabb tudtok, de minden esetben nézzétek meg az ITK-Origó honlapján is a határidőket.

Nyelvvizsga szintje Szóbeli ára Írásbeli ára Komlex vizsga ára
Alapfok (B1) 10 500 Ft 11 500 Ft 22 000 Ft
Középfok (B2) 13 000 Ft 15 000 Ft 28 000 Ft
Felsőfok (C1) 14 500 Ft 16 500 Ft 31 000 Ft

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!