szerző:
Eduline

Nyelvvizsgázni szeretnétek, de még nem döntöttétek el, melyik vizsgaközpontba jelentkezzetek? Nyelvvizsga kisokosunk újabb részében a Debreceni Egyetem nyelvvizsgáját mutatjuk be: a választható vizsgatípusoktól kezdve a vizsga felépítésén keresztül az árakig itt mindent megtaláltok.

©

Mihez fogadják el, milyen nyelvekből tehetitek le?

A Debreceni Egyetemen kifejlesztett Dexam államilag elismert (akkreditált) egynyelvű angol nyelvvizsga, így elfogadják a felvételinél és a diplomázásnál is. A Dexam annyiban különleges más angol nyelvvizsgákhoz képest, hogy közép- és felsőfokon választható reál- vagy humánmodullal személyre szabhatjátok. A társadalomtudományok és a művészetek iránt érdeklődőknek a humán tematikájú vizsgát ajánlját, a természettudományi és technikai érdeklődésű hallgatóknak pedig a reált.

Hogyan néz ki a vizsga?

Egynyelvű vizsga lévén a Dexamon nincsen fordítási feladat, és külön nyelvismereti feladatsor sem, az olvasott szöveg értésénél viszont egy-két nyelvismereti, lexikai feladat is szerepel. A vizsga összesen négy részből - az írásbelin olvasott szöveg értése és íráskészség, a szóbelin hallott szöveg értése és beszédkészség - áll. A magnóhallgatással együtt az írásbelire alapfokon 165 perc jut, középfokon 195 perc, felsőfokon pedig 250 perc.

Alapfokon nincs modulválasztási lehetőség, közép- és felsőfokon viszont dönthetnek a vizsgázók, hogy inkább reál vagy humán érdeklődésnek megfelelő feladatokat kérnek. A modulfeladatok természetesen nem mérnek tárgyi tudást, de szűkebb vagy tágabb értelemben valahogyan kapcsolódnak a kiválasztott szakterülethez. A középfokú vizsgán főleg a magnóhallgatásban és az olvasott szöveg értésében, valamivel ritkábban pedig a beszédkészség vizsgarész alatt jelennek meg modulfeladatok, az íráskészségben tehát nem, míg felsőfokon mind a négy részben, és ezek közül is leghangsúlyosabban az olvasott szöveg értésében. Mintafeladatokat a Dexam honlapján találtok.

Mikor és hol vizsgázhattok, mennyit kell fizetnetek?

A Debreceni Egyetem vizsgáját országszerte tizenhat helyen tehetitek le, de Budapesten nem vizsgáztatnak. Jelentkezhettek természetesen Debrecenben, de emellett többek közt Egerben, Dunaújvárosban, Gödöllőn, Győrött, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben is van vizsga - itt találjátok a vizsgahelyek listáját. Egy évben általában három - téli, tavaszi és őszi - vizsgaidőszakot tartanak, ilyenkor mindhárom szinten, mindkét modulból vizsgázhattok. Itt nézhetitek meg az aktuális vizsganaptárat.

A Dexam vizsga előnye, hogy más nyelvvizsgákhoz képest kifejezetten olcsó. Az árakat az alábbi táblázatban találjátok.

Nyelvvizsga szintje
Szóbeli ára
Írásbeli ára
Komlex vizsga ára
Alapfok (B1)
8 000 Ft
9 900 Ft
16 900 Ft
Középfok (B2)
9 000 Ft
12 900 Ft
20 900 Ft
Felsőfok (C1)
11 000 Ft
13 900 Ft
23 900 Ft
Melyik nyelvvizsgát válasszátok?

ELTE ITK-Origó nyelvvizsga (Rigó utcai)

ECL nemzetközi nyelvvizsga

BME Nyelvvizsga Központ

Euro Nyelvvizsga Központ (Euroexam)

Corvinus Nyelvvizsgaközpont

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!