szerző:
Eduline

Egy vagy akár több idegen nyelv használata és a szaknyelv ismerete valódi előnyt jelent a munkakeresés során – többek között ez derül ki a Szent István Egyetem (SZIE) Zöld Út Nyelvvizsgaközpontja által végzett felmérésből.

©

A kutatás a HVG Állásbörzén, október 4-én és 5-én, kérdőív segítségével született meg. A kérdőívet 156 fő töltötte ki. A felmérés nem reprezentatív, mivel azt csak az állásbörzére, ezen belül is a SZIE standjára ellátogató munkakeresők tölthették ki.

A térség munkakeresőinek több mint fele rendelkezik nyelvvizsgával, és 89%-uk mondja azt magáról, hogy beszél valamilyen idegen nyelvet. Ugyanakkor a munkavállalás során fontos a nyelvtudás minősége is, valamint a választott szakma speciális nyelvezetének, szókincsének, azaz a szaknyelvnek az ismerete, mert ebben az esetben fog valódi előnyt jelenteni a munkakeresés során a nyelvtudás. Szaknyelvi vizsgával a válaszadók csupán 14%-a rendelkezik - írja közleményében a Szent István Egyetem.

A felmérésből kiderült az is, hogy a munkavállalók 72%-ának már kellett használnia idegen nyelvi tudását munkahelyén, és ekkor leginkább a szóbeli kommunikációs készségeikre (beszédkészség) volt szükségük. Mivel a válaszadók 21%-a dolgozott csak külföldön, így ez az arány azt mutatja, hogy a hazai munkahelyeken is egyre fontosabb az idegen nyelv ismerete, és jobb pozíciók is érhetők el nyelvismerettel.

Állást kerestek?
Nemrég szereztétek meg a diplomát, ezért éppen életetek első "igazi" állását keresitek? Vagy többéves szakmai tapasztalattal váltanátok munkahelyet, esetleg teljesen új területen építenétek karriert? Nézzétek meg a Jobline állásajánlatait!

Már csak pár napotok van, ha ezekre az egyetemekre szeretnétek jelentkezni

Hamarosan lezárul a jelentkezés néhány külföldi egyetemen. Magyarországról is egyre többen választanak a külföldi továbbtanulási lehetőségek közül. Ha ti is Angliában szeretnétek továbbtanulni, de nem tudjátok, milyen a felvételi rendszer, meddig kell jelentkezni az egyetemekre, akkor már csak pár napotok van utánajárni.