szerző:
Eduline

Hamarosan lezárul a jelentkezés néhány külföldi egyetemen. Magyarországról is egyre többen választanak a külföldi továbbtanulási lehetőségek közül. Ha ti is Angliában szeretnétek továbbtanulni, de nem tudjátok, milyen a felvételi rendszer, meddig kell jelentkezni az egyetemekre, akkor már csak pár napotok van utánajárni.

©

A legfissebb felmérések és kutatások alapján a szakértők úgy becsülik, Ausztria és Németország a két legnépszerűbb célállomás, mindkét országban hozzávetőleg 2000-2000 magyar diák tanulhat, harmadik helyen az Egyesült Királyság áll 1900 magyar hallgatóval, negyedik Dánia, ötödik az Amerikai Egyesült Államok.

Tízezer fiatal tanulhat külföldön

Több mint tízezer magyar diák tanul nyugat-európai és amerikai egyetemeken. A Magyar Nemzet írása szerint szakértők úgy becsülik, Ausztria és Németország a két legnépszerűbb célállomás, mindkét országban hozzávetőleg 2000-2000 diák tanulhat, harmadik helyen az Egyesült Királyság áll 1900 magyar hallgatóval, negyedik Dánia, ötödik az Amerikai Egyesült Államok.

 A külföldi egyetemeken jóval bonyolultabb a rendszer, mint itthon (Magyarországon minden egyetemre ugyanaddig a februári határidőig kell jelentkezni). Az Oxbridge-re (a két legendás elit egyetem, az Oxford és a Cambridge), valamint az orvosi, állatorvosi és fogorvosi szakokra 2017. október 3-tól október 15-ig lehet jelentkezni, míg a többi egyetemre és szakra általában egészen 2018. január 15-ig. Természetesen a pontos dátumokat és az előzetes jelentkezéseket megtaláljátok az adott egyetem honlapján.

Arról, hogy pontosan hogyan kell jelentkezni, már korábban is írtunk. Ha még nem tetted meg, létre kell hoznod saját profilodat a UCAS online rendszerében (ez kicsit komolyabb feladat, mint egy Insta-account, érdemes rá bőven időt hagyni), hiszen itt, ezen a profilon keresztül zajlik a felvételi folyamat minden egyes lépése. Csak tökéletes profillal van esélyed, úgyhogy minden lépést jól átgondoltan, többszöri ellenőrzés után véglegesíts! 

Így tanulhatsz angol egyetemen: már most kezdd el a felkészülést!

Úgy döntöttél, az érettségi után nem maradsz itthon, hanem valamelyik angol egyetemre felvételizel? Ha már 2018-tól szeretnéd elkezdeni tanulmányaidat, itt az ideje elkezdeni a felkészülést - új cikksorozatunk ebben segít. Bonyolultnak tűnő magyar felvételi és pontszámítási szabályok? Szorozd meg kettővel, és talán közelítesz a világ legjobb egyetemei közül többet magában foglaló angol rendszer komplexitásához.

Amikor jelentkeztek, fontos tudni, hogy egy "application" egy egyetemre vonatkozik, de egy intézményen belül több kurzust is megjelölhetsz. Egy egyetemen belül több szakot is megjelölhetsz, de maximum öt egyetemre jelentkezhetsz.

Erre az ösztöndíjra csapjatok le, ha szeretnétek egy félévet egy külföldi egyetemen tölteni

Több között egyesült államokbeli, perui, ausztrál, thaiföldi, spanyolországi és chilei egyetemek közül választhatnak azok a hallgatók, akik jelentkeznek a Raiffeisen Szemeszter Programra, amellyel öt tehetséges egyetemista egy szemesztert tölthet a világ huszonöt egyetemének egyikén. Az ösztöndíj-lehetőségről Kiss-Bíró Lászlóval, a Raiffeisen Bank Zrt. marketingigazgatójával beszélgettünk.