szerző:
Eduline

Azonos nyelven, azonos szinten államilag elismert írásbeli és szóbeli nyelvvizsga komplex nyelvvizsgának számít akkor is, ha a vizsgákat különböző nyelvvizsga-központokban tettétek le? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Van egy B2-es angol írásbelim és egy szintén B2-es szóbeli nyelvvizsgám, de nem ugyanabban a nyelvvizsgaközpontban tettem le őket. Most akkor ez egy komplex nyelvvizsga vagy sem?

Amennyiben azonos nyelven, azonos szinten általános nyelvi államilag elismert nyelvvizsgát szerztetek (még akkor is, ha a vizsgákat különböző nyelvvizsgaközpontban tettétek le), írásbeli és szóbeli nyelvvizsgátok együttesen komplex nyelvvizsgának minősül - írja az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztató Akreditációs Központja.

Abban az esetben, ha nem egyforma szintű nyelvvizsgákról van szó, a különböző szintű részvizsgák az egyesíteni kívánt részvizsgák közül az alacsonyabb szintűvel egyenértékű komplex vizsgát jelent.

Ingyenes nyelvvizsga? Ezekre kell figyelni a visszaigénylésnél

Mire érdemes figyelni mielőtt visszaigénylitek a sikeres nyelvvizsgátok díját? A figyelmetlenségek miatt sok nyelvtanuló kérelmét utasították már vissza. Sajons sok kérelmet utasítanak vissza, mivel a támogatást az államkincstár nem minden esetben biztosítja. Az elutasításnak két oka fordult elő sokszor: vagy az, hogy a kérelem 2018 előtt tett nyelvvizsgára vonatkozott, vagy pedig a kérvény a nem komplex, hanem írásbeli vagy szóbeli részvizsga megtérítésére irányul.

Ahhoz, hogy a komplex nyelvvizsgátokat megkaphassátok, kérelemre van szükség, amely alapján az Oktatási Hivatal hatósági bizonyítványt állít ki. A hatósági bizonyítvány csak az eredeti részvizsga-bizonyítványokkal együtt hatályos.

Mit kell ehhez benyújtani?

  • Az államilag elismert szóbeli és írásbeli nyelvvizsga-bizonyítványokat, illetve a honosítási Határozat egy-egy fénymásolatát;
  • A személyi igazolvány mindkét oldalának fénymásolatát;
  • A kitöltött „Kérelem” című űrlap 1 példányban;

Az egyesíthető részvizsgák típusait itt nézhetitek meg.

Nyelvvizsga: mi a különbség az egynyelvű és a kétnyelvű vizsga között?

Mi a különbség az egynyelvű és a kétnyelvű nyelvvizsga között? Fontos kérdésekre válaszolunk. Mi a különbség az egynyelvű és a kétnyelvű komplex nyelvvizsga között? Az egynyelvű komplex nyelvvizsga szintenként legalább négy készséget mér (beszédértés, beszédkészség, íráskészség és írott szöveg értése). A közvetítési (mediációs) készségeket nem méri, ennek következtében ezek a készségek a vizsga végeredményét nem befolyásolják.