szerző:
Eduline

Megvolt a franciaérettségi is, már csak a szóbelire kell készülni. De mit érdemes tenni, ha nem szeretnétek, hogy a nyelvtudásotok megkopjon szeptemberig, de az érettségi-felvételi szezont követő nyarat nem valamelyik nyelvi kurzuson, hanem a strandon, utazással, pihenéssel töltenétek?

©

"Sajnos nincs varázslat! A nyelvtanulás nagyrészt ismétlésből áll, hogy a tanultak úgy rögzüljenek, mint egy gyerekkori vers, amit olyan jól ismerünk, hogy húsz év után is el tudjuk mondani hibátlanul. Vagyis egyszerűen folytatni kell a rendszeres gyakorlást ebben a néhány hónapban, hogy az idegen nyelv ismerete mélyen rögzüljön az agyunkba" - mondta az eduline-nak Valérie Coler, a Francia Intézet nyelviskolájának igazgatója, hozzátéve: van azonban néhány ötlet, ami segíthet.

Amennyire csak lehet, alakítsuk át a környezetünket franciára. Például állítsuk át a mobileszközeinket (telefon, tablet, számítógép, programok és alkalmazások, videójátékok stb.) francia nyelvre!

Kommunikáljunk minél többet franciákkal! Francia nyelvű ismerőseinkkel tartsuk a kapcsolatot Facebookon. Cseteljünk, skype-oljunk, whatsappoljunk velük minél gyakrabban!

Olvassunk minél többet, és figyeljük a híreket franciául! Kezdetnek olvassunk egyszerűbb nyelvezetű, könnyített vagy kétnyelvű olvasmányokat, folyóiratokat, napilapokat vagy regényeket – bármit, ami amúgy is érdekel. Beiratkozhatunk egy francia nyelvű könyvtárba pl. a Francia Intézet vagy az öt magyarországi Alliance Française könyvtárának egyikébe, és használhatjuk ezeknek az intézményeknek a digitális könyvtárát, a www.culturethèque.com oldalt.

Bejelölhetjük pl. a Facebookon vagy a Twitteren a francia napilapokat és folyóiratokat, és ezeken keresztül is követhetjük a híreket. Végül - mivel a francia az internet 4. legnagyobb nyelve - biztosan találunk számos olyan francia nyelvű weboldalt, amelynek tematikája érdekes lehet számunkra.

Nézzünk francia filmeket vagy sorozatokat eredeti nyelven! Ha eredeti nyelven, feliratos változatban nézzük a filmeket, gyorsabban elsajátíthatjuk a kiejtést és megismerhetjük a leggyakrabban használt beszélt nyelvi kifejezéseket! Keressünk pl. egy online sorozatot és minden nap nézzünk meg egy epizódot! A TV5 Monde csatorna, vagy az RFI rádió honlapjáról számos rögzített adást is visszahallgathatunk!

Utazzunk! A legjobb módja a nyelvtanulásnak, ha idén egy francia nyelvű országba megyünk nyaralni!

Találkozzunk franciákkal Magyarországon! Látogassunk el minél gyakrabban a Francia Intézetbe vagy a magyarországi Alliance Française egyesületekbe. Ezek az intézmények számos érdekes kulturális programot kínálnak, így például Budapesten egész nyáron zajlanak a francia Rooftop Cinema vetítései, ahol remek francia filmeket láthatunk eredeti nyelven. Végül beszéljünk bátran az idelátogató francia turistákkal, akik nyaranta egyre nagyobb számban érkeznek Magyarországra.

.

Készüljetek a nyelvvizsgára: így fejleszthetitek a szótárhasználati készségeket

A szótár igazi jolly joker a nyelvvizsgán - persze csak akkor, ha hatékonyan tudjátok használni, az ismeretlen szavak keresgélésével ugyanis értékes perceket veszíthettek az írásbelin. Mai cikkünkben olyan játékokat és gyakorlatokat ajánlunk, amelyekkel tökélyre fejleszthetitek a szótárhasználatot.