szerző:
Eduline

Tombol a nyár, beköszöntött a fesztiválszezon, és lassan vége a vizsgaidőszaknak is – de mi van, ha a legnagyobb kihívás még előttetek áll? Hogyan lehet egy nyár alatt felkészülni a középfokú nyelvvizsgára?

©

Nyelvtan, nyelvtan, nyelvtan

A felkészülés oroszlánrészében érdemes azzal foglalkoznotok, hogy minél tökéletesebbre csiszoljátok a nyelvtantudásotokat. Az írásbelin ugyanis nagyon sok pontot veszíthettek a nyelvtani hibákkal. A legjobb ingyenes nyelvi teszteket itt találjátok.

Éjjel-nappal... olvasni!

Olvasással fejleszthetitek leginkább a szókincseteket, de az is nagyon hasznos lehet, ha kiszótárazzátok az ismeretlen szavakat a felkészítő könyvetekből. A középfokú nyelvvizsgákon körülbelül háromezer szó ismeretére van szükség – ezt olvasással és a kiválasztott nyelvvizsga típusfeladatainak gyakorlásával sajátíthatjátok el a legkönnyebben. Azt, hogy jelenleg mekkora a szókincsetek, ezzel a zseniális nyelvi teszttel mérhetitek fel.

Szerezzetek rutint levélírásból

Nézzétek át a hivatalos levelek formai követelményeit, tanulmányozzatok minél több levelet. Sőt, az sem árt, ha memorizáltok néhány kötőszót – ezek ugyanis nagyon fel tudják dobni a levelet. A lényeg, hogy minél nagyobb rutint szerezzetek a levélírásban. Mintaleveleket és esszéket itt találtok.

Jegyzeteljetek

Teljesen mindegy, milyen szöveget hallgattok, próbaképpen akár a kedvenc dalotokat is lejegyezhetitek, az eredményt pedig összevethetitek az eredeti szöveggel. Fókuszáljatok a lényegre, tanuljatok meg rövidítéseket használni, és meglátjátok, a vizsgán sem fog gondot okozni a "listening" feladat. A hallás utáni szövegértés gyakorlására itt találtok egy remek, ingyenes tesztet.

Tanuljatok diktafonnal

Minden témát, szituációt gyakoroljatok be. Ha nincs, aki meghallgasson benneteket, a feleleteket vegyétek fel diktafonra, így ti is ellenőrizhetitek magatokat. A felvételen ugyanis rögtön észre fogjátok venni, melyik résznél vagytok bizonytalanok, mit kell még gyakorolnotok. Készüljetek fel azokra a helyzetekre is, amikor olyan témáról kell beszélnetek, ami ismeretlen számotokra. Ilyenkor is nagyon fontos, hogy magabiztosnak, összeszedettnek tűnjetek. Szívesen tanulnátok anyanyelvi tanártól, teljesen ingyen? Ezeken az oldalakon megtehetitek.

Osszátok be az időt

Minden nap szánjatok legalább két órát a tanulásra. Tervezzétek meg előre, hogy a következő nap mely időszakát fordítjátok tanulásra, ilyenkor pedig ne foglalkozzatok semmi mással: kapcsoljátok ki a telefonotokat, felejtsétek el a Facebookot, a Twittert és a Youtube-ot. Nehéz lesz elvonulni – főleg azzal a tudattal, hogy a barátaitok éppen a strandon sütkéreznek –, de megéri!

©

Tanuljatok párokban

Ha többen vizsgáztok a baráti társaságból, érdemes közös tanulásokat szervezni, így jobban motiválhatjátok, segíthetitek egymást. Dolgozzátok ki közösen a témaköröket, kérdezzétek ki egymást, szervezzetek "próbavizsgákat". Arra azonban nagyon ügyeljetek  hogy ez idő alatt szigorúan a felkészülésre koncentráljatok.

Alakítsatok ki magatoknak "tanulósarkot"

Elég fényt kap az asztalotok? Van helye minden jegyzetnek és tanulási segédeszköznek? Kényelmes a széketek? Ha hiszitek, ha nem, ezek is rendkívül fontos kérdések, ha tanulásról van szó. Alakítsatok ki magatoknak a szobában egy olyan sarkot, ahol kényelmesen tudtok készülni a vizsgára.

Tartsatok pihenőt

Nem kell a nap huszonnégy óráját végigtanulni ahhoz, hogy sikeres vizsgát tegyetek. Szánjatok időt a pihenésre. Ha jól haladtok a felkészüléssel, még két-három nap fesztiválozás is belefér.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!