szerző:
Eduline

Te mit válaszolnál, ha megkérdeznék, hogy mi a legfontosabb a vizsgára készülésben? Sok vizsgafeladat, minél több teljes vizsgafeladatsor megoldása? Sok olvasás, szövegek hallgatása, írása, és még több beszédgyakorlás?

©

Természetesen nincs egyértelmű válasz. Függ ez attól, hogy melyik nyelvvizsgára készülsz, vagy hogy mennyire jó alapokra építed az utolsó hetek hajráját. A legjobb hírünk, hogy a mai akkreditált nyelvvizsgákat megvizsgálva azt látjuk, hogy a fókusz elmozdult a nyelvi készségek irányába, és értelmetlen nyelvtani gyakorlásra már egyik vizsgára készülve sincs igazán szükséged. De akkor mire van?

Áprilisra, májusra, nyárra készülve…

…azt mondhatjuk, hogy a cél látótávolságban van, és nem halogathatod tovább a felkészülést. Lődd be azt, hogy fokozatosan növeled a terhelést, mint egy tudatosan készülő sportoló a verseny előtt. Nem véletlen a hasonlat, itt is az a cél, hogy a megmérettetésre legyél csúcsra járatva. Vagyis, állj edzésbe, gyerünk!

Olvass cikkeket, hallgass mindent, amit csak tudsz!

Ez a legkönnyebb és talán a legkevésbé időigényes, egyszersmind a legérdekesebb, legszórakoztatóbb az összes gyakorlási mód közül. Ha van 5-10 perced, kattints a kedvenc idegen nyelvű weblapodra, blogodra, portálodra (itt pár hete a nagy hírportálokat ajánlottuk), és mehet az olvasás vagy hallgatás. Ha még nincs ilyen kedvenced, akkor ideje keresni egyet vagy kettőt.

Elég egy 2-3 bekezdésnyi cikk, a legfontosabb szavait nézd ki a szótárból, és rögzítsd is azokat
©

Olvasásra elég egy 2-3 bekezdésnyi cikk, a legfontosabb szavait nézd ki a szótárból, és rögzítsd is azokat, például a Quizletben.

Hallásértésed csiszolására válassz alkalmanként egy 1-2 perces videót, esetleg audiót, amit persze többször is végighallgatsz, egy-egy mondatot, részt külön is. Mindennek azonban igazi haszna akkor van, ha naponta vagy kétnaponként egyszer ezt megteszed. Gondolj bele, ha erre csak két hónapon keresztül időt szakítasz, az minimum 40 - de inkább több - alkalom, így az olvasás- és hallásértésed állandóan ki van hegyezve. Végül, amikor a vizsgán hasonló szövegekkel találkozol, mindkét készséged élesítve lesz, hiszen még a vizsgát megelőző héten is olvastál 2-3 cikket és megnéztél egy csomó videót, ahogy az Euroexam edzéstervei is javasolják.

Ne feledd, a legtöbb vizsgán a nyelvi készségeidet mérik, és ezek rendszeres fejlesztése a cél. Az ilyen intenzitású gyakorlás a vizsgán is meghozza gyümölcsét, többet ér, mint egy olvasás- és hallásértést tesztelő vizsgafeladatból 6-8 változatot megcsinálni.

Az írás- és beszédkészségedet szuperül fejlesztheted – akár egyedül is

Ehhez persze kell egy kis segítség, na meg a vizsgafeladatok és az elvárások pontos ismerete. Bár a hazai vizsgák többsége kevés készségfejlesztő támogatást nyújt, azért meg tudod találni a hasznos segítséget.

Itt vannak a legfontosabb infók a nyelvvizsgákról: nyelvtani teszt, szótárhasználat, feladatok

Az elmúlt hónapokban rengeteg infót gyűjtöttünk össze azoknak, akik éppen a nyelvvizsgára készülnek, vagy még csak most keresik a legszimpatikusabb nyelvvizsgaközpontot. Íme, a legfontosabb cikkek egy helyen. Hány feladatot kell megoldani a nyelvvizsgán? A rövid válasz: attól függ, melyik nyelvvizsgát választjátok.

Az Euroexam nem tartja titokban a vizsgákon előforduló műfajokhoz, szövegtípusokhoz, készült útmutatóit, tippjeit. Ezek közérthetően, magyarul, jól követhető pontokban adnak tanácsot egy adott műfaj (pl. ügyintéző levél vagy esszé) írásakor figyelembe veendő legfontosabb szempontokról. Önmagukban is hasznosak, de gyakorlati értékük akkor lesz nyilvánvaló, ha összekapcsolod az igazi gyakorlással. Vagyis kapsz egy feladatot (pl. egy e-learning tanfolyamban), megírod és feltöltöd a szöveget, melyre napokon belül kapsz értékelést és visszajelzést. Itt is az a fontos, hogy rendszeresen írj, és kapj rá értékelést.

Beszédkészség gyakorlására és fejlesztésére lehet chatelni barátokkal, ismerősökkel. Ezek során akár vizsgafeladatokat is gyakorolhattok. A hatékonyság növelésének legjobb eszköze pedig az okostelefonod, annak is hangfelvevő funkciója. Feladattípusokat, témákat, képsorokat minden vizsgához letölthetsz magadnak. A lényeg, hogy a saját szövegedet, vagy a párban lebonyolított párbeszédet vedd fel, és hallgasd vissza. Te magad is meg tudod állapítani az erősségeidet és/vagy gyengeségeidet, de talán még jobb, ha a felvételt nyelvtanárodnak is megmutatod. Örülni fog, ha látja, milyen motivált vagy.

És a vizsgarutin megszerzése?

Természetesen ez sem mellékes, azonban egy nyelvi és kommunikációs készségeket mérő korszerű vizsga esetében csökken egy adott feladattípus sokszori megoldásának jelentősége. Az ilyen típusú gyakorlás fő célja, hogy az adott feladattal kapcsolatos elvárásokat, az általa mért speciális készségeket megismerd.

Nyelvtani feladatok a nyelvvizsgán: hol volt, hol van?

Olvasott szöveg értése, hallás utáni szövegértés, írásbeli szövegalkotás, beszédkészség, nyelvhelyesség - sokáig e képességek ellenőrzéséből állt össze a legtöbb B2-es szintű, általános nyelvvizsga. Mára azonban a különálló vizsgarészt képező nyelvhelyességi teszt kiszorult a fontosabb nyelvvizsgák feladatlistájából. Most azt járjuk körbe, hol nincs már, és hol van még „nyelvtan" a vizsgán.

Például egy olvasásértés feladatban nem kell mindent szót megértened a szövegben, hanem csak egy-egy bekezdés lényegét - ez egy abszolút életszerű készség. Ehhez elég ebből a feladatból kettőt-hármat megcsinálni.

Tervszerű, önálló készülés online segítséggel

Ebben az Euroexam nyújtja a legtöbb segítséget. Edzésterveiket B2 és C1 angol, illetve B2-es német vizsgákra készülőknek ajánlják. A lényeg, hogy 8 vagy 6 hetes intenzív periódusban kísérik végig a vizsgára készülő nyelvtanulót, pontosan megmondják neked, melyik héten mit tegyél, melyik gyakorlási forma tűnik éppen akkor a leghatékonyabbnak. Az egymásra épülő elemek közt megtalálod a neked szóló, szintén ingyenes e-learning tanfolyamot is. Ezzel együtt felkészülésed igazán komplex lesz.

De ne feledd: az edzéstervet - mint minden más felkészülési programot -  neked kell végigcsinálnod. Érdemes élni a lehetőséggel, mert felkészültséged jutalma nem csak a sikeres nyelvvizsga, hanem a vizsgadíj visszatérítése is lehet!

Megvannak a részletek: így kaphatjátok vissza a sikeres nyelvvizsga díját

Most már mindent tudunk a sikeres nyelvvizsga díjának visszaigényléséről! A legfontosabb: azok is visszakaphatják komplex, szóbeli vagy írásbeli vizsgájuk díját, akik korábban már szereztek nyelvvizsga-bizonyítványt. A részletekről az Euroexam szakembereit kérdeztük. Kik kaphatják vissza a nyelvvizsgák díját 2018-tól? A legfontosabb, sok nyelvtanulót érintő szabály: nemcsak azok kaphatják vissza a 2018.