szerző:
Eduline

Egy tavalyi felmérés szerint a magyar középiskolások főként a nyelvtanulás kedvéért lennének legszívesebben cserediákok. Az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány jelenleg külföldön élő cserediákjai is azt mondják, hogy legtöbbjük nyelvtudása már a kint tartózkodásuk első hónapja alatt látványosan fejlődött, még akkor is, ha korábban egy szót sem beszéltek az adott ország nyelvén.

©

A külföldön élő magyar fiatalok szerint a gyors nyelvtanuláson kívül van még jó pár ok, amiért menő dolog cserediáknak lenni.

1.    Önállóságot tanulhatnak

A legtöbb cserediák – különösen azok, akik valamelyik tengerentúli országba mennek – már a kiutazás napján megtapasztalhatják, hogy micsoda önbizalom-bomba számukra önállóan eligazodni a világ legnagyobb repülőterein, például Dohában, úton a Fülöp-szigetek vagy Japán felé. De ugyanilyen jól hat az önbizalmukra az is, amikor először mennek be a kinti középiskolába, és először mutatkoznak be az új tanáraiknak és osztálytársaiknak. Ezek nyilván senkinek sem könnyű lépések, ám végül óriási személyiségfejlődést eredményeznek.

2.    Gyorsan megtanulnak beilleszkedni

A beilleszkedés egy új, ismeretlen közegben soha nem könnyű feladat, cserediákként viszont hamar hozzá lehet szokni ehhez. Sturcz Luca szerint, aki jelenleg a dél-oroszországi Ilskyben él, a legjobb, ha külföldiként nyitottan állunk a helyiekhez, kezdeményezzük a barátságot és figyelünk rájuk, mivel így minket is könnyebben elfogadnak majd. Luca szerint próbálkozásaink hamar megtérülnek, és olyan érzés kerít hatalmába, mintha megnyernénk valamilyen versenyt. A Spanyolországban élő Keleti Kira is akkor érezte úgy, hogy "ez spanyolországi élete legjobb napja", amikor az osztálytársai teljesen befogadták, mindenki barátként kezelte, és elhívták a saját társaságukba.

3.    Különleges ételeket próbálhatnak ki

Ki gondolná, hogy az itthon ismeretlen zöld banánt csak olajban sütve lehet fogyasztani? A Dominikán élő magyar cserediákok! De nemcsak ők esznek egzotikus ételeket, hanem például az Olaszországban élő Torzsa Petra is, akivel új családja a hagyományos olasz konyha fogásai mellett a darált lóhúst is megkóstoltatta. Persze az ínyencségek néha a hűvös északon is meghökkentik a magyar cserediákokat, például a Finnországban élő Epres Barnabást, aki fogadócsaládjával rénszarvashúst grillezett.

©

4.    Népszerűsíthetik a magyar kultúrát

Nagy élmény a magyar cserediákok számára az is, amikor ők főzhetnek új családjuknak és barátaiknak magyar ételeket, például lecsót vagy pörköltet. Ahogyan jó érzés volt az indiai Gujarat államban élő Pinczési Dávidnak az is, amikor a többi külföldi cserediáknak megtaníthatott néhány néptáncos alaplépést. „Menő volt, amikor több tucat külföldi belemerült az általam tanított tánclépésekbe, és órákon át jól szórakoztak a magyar népzenére” - mondja Dávid.

5.    A magyartól eltérő szokásokat ismerhetnek meg

Minél távolabbi úti célt választanak a magyar cserediákok, annál jellemzőbb a ”kultúrsokk” is, ami elsőre éri őket. Pinczési Dávidot például eléggé meglepte, hogy Indiában a házasság nem szerelemből jön létre, hanem két család megállapodásából. Bár manapság már ott is egyre több a szerelemből kötött házasság, az esküvők közel fele még mindig előre, a családok által eltervezett, amely előtt a menyasszony és a vőlegény gyakran nem is látja egymást. A Tokióban élő Varga Flórát pedig az úgynevezett csoport-orientált japán társadalom nyűgözte le, amikor például az osztálytársa kérdés nélkül megszakította a saját beadandójának írását, hogy neki segítsen, vagy amikor egy másik japán diák csak azért vett egy csokit, hogy azt a barátaival együtt ehesse meg.

Külföldi továbbtanulás: meglepő, de nem a tandíj jelenti a legnagyobb kiadást

Az ösztöndíjak havi 150-200 ezer forintos hozzájárulással könnyítik meg a brit, német vagy más ország egyetemeit választó diákok életét, de a külföldi tanulás még így is a magyar átlagfizetés összegét emészti fel a tandíjon felül. Országonként és intézményenként változó, hogy mennyibe kerülnek a külföldi képzések.

6.    Lesz egy új családjuk és a világ legkülönbözőbb tájairól rengeteg barátjuk

A cserediákok a megérkezésük után rögtön a figyelem középpontjába kerülnek új iskolájukban, rendszerint csodájukra jár a befogadócsalád teljes rokonsága, akiket minden érdekel a magyarországi életükről, családjukról, kultúrájukról és szokásaikról. Mivel az új ismerősök rengeteg személyes információt megosztanak, érzelmileg is nagyon közel kerülnek egymáshoz. Ráadásul a világ különféle tájairól érkező és hasonló élményeket átélő AFS-cserediákok egymással is tartják a kapcsolatot. Így aztán nem meglepő, hogy szinte mindig életre szóló barátságokat és ismeretségeket kötnek, sőt, később is hasznos, akár szakmai kapcsolatokat is kiépítenek.

7.    Jól mutat majd a CV-jükben

A középiskolás cserediákok többsége még nyilván távol van az álláskereséstől, de azért nem árt erre is gondolni előre. Aligha kell magyarázni, hogy a leendő főnökük számára milyen vonzó lesz az, ha azon túl, hogy tökéletesen beszélnek egy-két nyelven, még az sem okoz gondot a számukra, hogy könnyen megtalálják a közös hangot a más kultúrájú munkatársaikkal is, vagy, hogy nyitottan álljanak az újdonságokhoz és képesek legyenek önállóan dolgozni.

Így szerezhettek diplomát a németországi egyetemeken - itt vannak a részletek

Több mint 2500 magyar hallgató tanul német egyetemeken, az alapképzésekért EU-s állampolgárként ugyanis nem kell fizetniük. De milyen költségekkel kell számolnotok, ha Németországban tanulnátok tovább? És milyen a felvételi rendszer? Van tandíj? Az alapképzésért egyetlen németországi tartományban sem kell fizetni - persze a tandíjmentesség csak az állami felsőoktatási intézményekre vonatkozik.