szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi a különbség a közép- és felsőfokú nyelvvizsga között? Amúgy milyen szintű nyelvvizsgák vannak Magyarországon, és ezek megugrásához mit kell tudni? Mutatjuk a különbségeket, és azt is, hogy általában melyik típusra van a legnagyobb szükség az egyetemeken és a munkában.

Ha nyelvvizsgát szeretnétek, akkor minden esetben azzal kell kezdeni, hogy kiválasztjátok a megfelelő szintet - ami épp a diplomához vagy az álom melóhoz kell. A Közös Európai Referenciakeret (KER) a nyelvi szintekhez pontos leírása van, ezt az Európa Tanács hagyta jóvá. Ebből pontosan kiderül, melyik nyelv szint milyen készséget, tudást követel a nyelvvizsgázóktól. Most összeszedtük az összes infót, ami alapján meg tudjátok határozni a számotokra legmegfelelőbbet.

Kezdő szint

Az A1, A2 típusú nyelvvizsgák kezdő nyelvvizsgák, vagyis arról is szerezhettek tanúsítványt, ha egy-egy nyelvet alapszinten beszéltek és értetek. Ez a szint azt jelenti, bár egyszerű kifejezésekkel, de meg tudjátok magatokat értetni szóban és írásban is. Egy ilyen nyelvvizsga egy második vagy harmadik nyelvből mindenképpen pozitívum lehet egy önéletrajzban, azonban a felvételinél vagy a diplomaszerzésnél nem számít pluszpontnak vagy értékelhető nyelvtudásnak.

Haladó szint, azaz a középfok

A haladó szinten belül van egy közép-haladó (ez a B1-es) és egy haladó (B2-es) vizsga. A B1-es szinten alapvetően a mindennapi élet alapszókincsével kell rendelkeznetek és a vizsgák követelménye, hogy ki kell szűrnötök a lényeget olvasott és hallott szövegből is. Ezen felül egy utazás során boldogulnotok kell a kommunikációval és az érdeklődési körötökön belül egyszerű kifejezésekkel folyamatos szöveget kell alkotnotok. A B2-es nyelvvizsgához viszont már ismeretlen témájú szövegeket is meg kell értenetek, anyanyelvi beszélővel is kommunikálni kell, ha a feladat kéri és hosszabb gondolatokat is ki kell fejtenetek szóban előnyökkel, hátrányokkal, érvekkel és ellenérvekkel.

Egy B2-es azaz középfokú, komplex (tehát írásbeli és szóbeli is), államilag elismert általános nyelvvizsga már a haladó nyelvi tudásról ad bizonyítványt. Ezért már többletpont is jár a felvételin és a legtöbb munkahelyen egy nyelv ilyen szintű ismerete alapkövetelmény. Illetve az egyetemi diplomához is kimeneti követelmény a középfokú vizsga.

Anyanyelvi szint, jöhet a felsőfok

Ez a szint már a mesterfokú nyelvhasználatot igényel, C1 és C2 között már nincsenek óriási különbségek. A C1-es vizsga elvárja, hogy tudjatok rejtett jelentéstartalmú, összetett szövegeket is értelmezni olvasva és hallás után is. Már speciális témáról szóló tartalmakat tudnak értelmezni azok a nyelvhasználók, akik C típusú nyelvvizsgát szereznek.

A C2-es szinten már minden nehézség nélkül értenetek kell a gyors tempójú beszédet, akár az akcentussal beszélőkét is. Könnyedén el kell tudnotok olvasni bármilyen tartalmú és témájú szöveget, és megfelelően tagolt szövegeket kell alkotnotok. Ezt a szintet a megfelelő szintű nyelvtanároknak szükséges elérniük, de a mesterdiploma nyelvvizsga-követelménye is kiváltható vele.

Több mint háromezren tettek eddig sikeres nyelvvizsgát online

Hogyan sikerült elindítani az online nyelvvizsgákat és hányan éltek eddig ezzel a lehetőséggel? Itt vannak a friss adatok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!